11/03/2018

"Door het Oventje", Zeeland - Uden en omgeving, zaterdag 10/03/2018.

Mijn oorspronkelijke plan voor vandaag zou me naar de Condroz of de Ardennen brengen, maar omdat er vanuit het zuiden regen op komst was, koos ik voor een veel noordelijkere wandeling. Mijn keuze viel op een route die al een tijdje op mijn longlist stond, met name Door Het Oventje in en vooral rond Zeeland - dat is niet alleen een Nederlandse provincie maar ook een dorp in de gemeente Landerd in de Nederlandse provincie Noord-Brabant (en nee, er is in de verste verte geen zee te bespeuren ...).

 

Gegevens:

Afstand: 21,91 km. Mijn bron heeft het over 22 km. Ik heb ergens een stuk afgesneden (goed voor een honderdtal meter minder) en bij het even wegsteken van mijn GPS is die twee keer (per ongeluk) kort uitgevallen. Dat laatste zou de rest van de minafstand kunnen verklaren.

Bewegwijzerd? Nee, maar in de routebeschrijving wordt er wel gebruik gemaakt van de bewegwijzerde routes in de streek (vooral het wandelroutenetwerk).

"Bron": de website Klik, print en wandel. Je vindt daar o.a. een kaartje, de GPS-track en een routebeschrijving.

Start- en eindpunt: bij de kerk, Kerkstraat 50, Zeeland (Landerd). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: in de buurt van het vertrekpunt ligt bushalte Zeeland Gemeentehuis. Die halte wordt regelmatig bediend door lijn 99 van Bravo (Arriva) en buurtbus 254, in de spits aangevuld met lijn 96.

Aard van de wegen: grotendeels vlak, met enkele heuveltjes; in de bebouwde kom van Zeeland en ruime omgeving is de weg verhard net zoals hier en daar een fietsroute in het bos of op de heide, tussendoor is het onverhard.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Na een net wat te lang traject door de bebouwde kom van Zeeland (opmerkelijk: windmolen "De Dageraad") ging het eerst door een landbouwgebied met enkele bosjes. Vervolgens wandelde ik geruime tijd door natuurpark De Maashorst, door bos (vooral), maar ook heide en heideachtig grasland. Er waren ook enkele vennetjes te zien. Daarna vervolgde ik mijn weg door een nogal uitgestrekt landbouwgebied naar Zeeland,Landerd,Noord-Brabant,Brabant,Nederland,klikprintenwandelhet gehucht Oventje (met ook een windmolen). Voorbij dat plaatsje werd het landbouwgebied wat minder uitgestrekt, er kwamen wat meer houtkanten en bomenrijen voor. Na een korte passage langs de rand van de bebouwde kom van Zeeland volgde nog een ommetje door een mooi stukje landbouw- en natuurgebied (?). Het laatste deel van de route stapte ik door de bebouwde kom terug naar de kerk, gelukkig over vrij rustige wegen en over tussendoorpaadjes (deels langs enkele langgerekte vijvers (?)).

 

Conclusie:

7/10. Er zit veel afwisseling in deze route (bos, heide, akker, weiland, ...) en de natuurgebieden zijn soms heel erg mooi, maar in het begin en naar het einde wandel je veel te lang tussen de huizen en het verkeerslawaai is op grote delen van de route goed tot heel goed hoorbaar.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.