03/03/2018

Simpelveld en ruime omgeving, zaterdag 3/03/2018.

Voor mijn wandeling van vandaag begaf ik me weer naar Nederlands-Limburg, meer bepaald naar Simpelveld. Mijn tocht voerde me door de ruime omgeving van deze plaats.

 

Gegevens:

Afstand: 18,72 km. Volgens mijn bron zou het 17,9 km moeten zijn. Ik vertrok wel op een andere plek dan voorzien (zie start- en eindpunt), wat voor enige extra afstand zorgde. Dat werd echter grotendeels gecompenseerd doordat ik het laatste stuk (wat hetzelfde is als het eerste) niet helemaal stapte, meer nog, ik sneed een stukje af. Vlug berekend zou al het voorgaande me netto zo een 130 m extra opgeleverd moeten hebben.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel bewegwijzerde routes in de streek (op de ouderwetse, onduidelijke Nederlandse manier bewegwijzerd met van die gekleurde houten paaltjes) en die worden in de routebeschrijving als aanwijzing gebruikt.

"Bron": Wandelgids Zuid-Limburg. Je vindt daar o.a. een kaartje, de routebeschrijving en de GPS-track.

Start- en eindpunt: offcieel is het bij een horecazaak aan de Hennebergweg, maar omdat de enige parkeergelegenheid daar de privéparkeerplaats van die zaak is en ik niet van plan was er iets te nuttigen, vertrok ik wat verder in de Hennebergstraat (lekker duidelijk). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: niet ver van de route ligt bushalte Simpelveld Sint Nicolaasstraat en deze wordt geregeld bediend door lijn 47 van Arriva - er zijn op of vlakbij de route echter nog meer mogelijkheden.

Aard van de wegen: heuvelachtig zonder heel steile hellingen; een mengeling van onverharde, halfverharde en verharde wegen en paden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik begon mijn route aan de rand van de bebouwde kom van Simpelveld. Die verliet ik even om er dan weer even terug te keren. Voorbij het zgn. Miljoenenlijntje (een spoorlijn die tegenwoordig een museumlijn is) verliet ik dan Simpelveld. Er volgde een tocht die me vooral tussen weilanden en velden door voerde. Vaak waren de percelen nog deels omzoomd door (restanten van) hagen. Ik kwam ook langs wat houtkanten en bomenrijen. Simpelveld,Nederlands-LimburgHier en daar was er een klein bosje en in de buurt van Eys wandelde ik zelfs door een wat groter bos, al bleef ik vooral aan de rand ervan. De Eyserbeek, de Selzerbeek en enkele poelen en vijvers zorgden ervoor dat er ook water te zien was. Buiten Simpelveld kreeg ik ook bebouwing te zien: de nogal pittoreske gehuchten Trintelen, Eyserheide, Cartils en ook wel Baneheide mochten er wel zijn; de doortocht door Nijswiller voegde buiten afstand niks toe aan de route. Eys kreeg ik alleen van op een afstand (uit de hoogte) te zien. De mooie uitzichten - ondanks de nevel - vervolledigden het plaatje.

 

Conclusie:

9/10. Dit is een heel mooie route, met nogal wat afwisseling, mooie uitzichten, enz. Waarom dan geen topscore? Er zijn enkele te lange doortochten door of langs bebouwing (vooral door Nijswiller - dat routedeel voegt alleen maar afstand toe).

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.