10/02/2018

Dagstapper Holsteen - (Zonhoven) - Hengelhoef - De Teut - Holsteen, zaterdag 10/02/2018.

Deze keer werd het nog eens een echt lange wandeling (en ze viel nog wat langer uit dan bedoeld), met name de Dagstapper Holsteen - (Zonhoven) - Hengelhoef - De Teut - Holsteen in Zonhoven en Houthalen (en een hoekje van Genk).

 

Gegevens:

Afstand: 28,45 km. Normaal zou de route 24,7 km moeten zijn. De extra afstand is - vlug gerekend - voor om en bij de 2 km te verklaren door een grote en een tweetal kleinere wegvergissingen: een combinatie van wat mindere GPS-ontvangst en onoplettendheid en mijn reactie daarop. De rest van de extra afstand kan in niet zo direct verklaren.

Bewegwijzerd? De route ging deels over GR-route 564, bewegwijzerd met de bekende rood-witte strepen, deels over de routes van het RLLK en enkele stukken zouden niet bewegwijzerd zijn, al zag ik daar wel RLLK-wegwijzers.

"Bron": de website van de Groteroutepaden; je vindt daar een kaartje, wat uitleg en de GPS-track (en de leden van de GR vinden misschien nog wel meer?).

Start- en eindpunt: bij Camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9, Zonhoven. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: zo te zien is er in de omgeving van het officiële startpunt geen bushalte. Een goed alternatief is bushalte Zonhoven De Teut, die ligt op de route en wordt door De Lijn Limburg geregeld bediend met de lijnen 22, 23 en 48 (de laatste niet op zon- en feestdagen).

Aard van de wegen: vlak tot licht heuvelachtig; voor zo een lange route zit er heel veel onverhard in, verder kwam ik halfverharde wegen tegen en bijna onvermijdelijk ook enkele stukken verharde weg.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ondanks de routelengte kan ik deze tocht vrij gemakkelijk nogal kort samenvatten. Op grote delen van de wandeling stapte ik door bos en heide (en de overgangsgebieden ertussen). Enkele vennen, vennetjes, vijvers (Wijers) en ook wel wat beekjes verfraaiden het geheel nog wat.Termolen,Zonhoven,Limburg,De Wijers,Lage Kempen,RLLK,Kempen,De Teut,Teut,heide,ven Op een tocht van deze lengte kwam ik onvermijdelijk (in ons land zeker) ook wel wat bebouwing tegen. Die bebouwing was deels recreatief (de camping bij begin en einde van de route en het recreatiedomein Hengelhoef), maar ze bestond ook deels uit verspreide bebouwing.

 

Conclusie:

9/10. Dit is een heel mooie en afwisselende route. Op een dergelijke afstand zo weinig verharde wegen en relatief weinig bebouwing is al een hele prestatie. Geen topscore wegens toch een te lang stuk tussen de huizen en het verkeerslawaai van de E314 dat op grote delen van de route hoorbaar is.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.