28/01/2018

Stevensweert (en omgeving), zaterdag 27/01/2018.

Omdat ik 's avonds nog ergens moest zijn, koos ik deze keer voor een vrij korte wandeling niet al te ver van huis. Ik wandelde in en rond Stevensweert in de Nederlands-Limburgse gemeente Maasgouw.

 

Gegevens:

Afstand: 11,93 km. Volgens mijn bron zou het 11,6 km moeten zijn. Doordat ik niet op het officiële startpunt startte zou mijn route iets korter moeten worden, bovendien heb ik door een overstroomd pad een stuk af moeten snijden door een weiland. Daar tegenover staat de extra afstand die ik aflegde door een korte wegvergissing en vooral door pogingen om de ergste modder of de diepste plassen te omzeilen. De minafstand leek me groter dan de plusafstand, maar goed ...

Bewegwijzerd? Nee.

"Bron": website Wandelgids Zuid-Limburg; daar vind je een routebeschrijving, kaartje, de GPS-track, enz.

Start- en eindpunt: officieel start de route bij een café-restaurant wat verderop, maar ik startte op de parkeerplaats langs de Sportlaan in Stevensweert. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: in de buurt van de route liggen enkele bushaltes die regelmatig bediend worden door lijn 61 van Arriva ('s avonds weliswaar als lijntaxi, een soort belbus).

Aard van de wegen: vlak, met uitzondering van een brug of dijk; grote delen zijn verhard (asfalt, kasseien, klinkers), maar er zit toch ook redelijk wat onverharde weg in (soms erg modderig).

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste stuk van de route ging van de jachthaven naar de vestingwerken en dan naar het fraaie historische centrum van het oude vestingstadje Stevensweert. Na een traject door het nieuwere deel van het plaatsje stapte ik tussen en naast velden, weiland/grasland, ruigte, bosjes, bomenrijen, houtkanten, enz. Stevensweert,Maasgouw,Nederlands-Limburg,MaasvalleiWater was er ook overal aanwezig: ik wandelde naast enkele Maasplassen (overblijfselen van de ontgrinding), met name de Biltplas, de Huiskensplas en een waarvan ik de naam niet zo direct kan vinden. Voorts kwamen ook de Oude Maas (juist ja, een oude Maasarm) en de Maas zelf in beeld. Helaas kreeg ik net wat te vaak de uitlopers van de bebouwde kom te zien en moest ik daar ook een tijd door wandelen.

 

Conclusie:

7/10. Een afwisselende route, zonder echt grote bijzonderheden. Het grootste minpunt is het feit dat je verschillende keren door of nabij de bebouwing stapt waarbij alleen het historische centrum van Stevensweert de moeite waard is.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.