20/01/2018

"Hagelandse Heuvels", zaterdag 20/01/2018.

Ik dacht dat het nog wel zou meevallen met de neerslag (niet dus), daarom koos ik voor een niet al te korte wandeling in het Hageland, grotendeels door verschillende deelgemeenten van Holsbeek en met begin en einde bij het Kasteel van Horst.

 

Gegevens:

Afstand: 19,14 km. Op basis van mijn voornaamste bron had ik iets meer dan 17 km verwacht. Ongeveer 2 km extra is toch wat veel om alleen aan GPS-afwijkingen te wijten.

Bewegwijzerd? Ja, volgens het knooppuntensysteem. De bewegwijzering is goed, al is men hier en daar toch iets te zuinig geweest met wegwijzers.

"Bron": het begon met wandelkaart Hagelandse Heuvels van Toerisme Vlaams-Brabant, maar ik volgde vooral de GPS-track die ik downloadde (schrijf ik dat goed?) via de website Wandelknooppunt.be.

Start- en eindpunt: bij het Kasteel van Horst, bij het kruispunt van de Horststraat met Peerse, St.-Pieters-Rode (Holsbeek). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: in de directe omgeving van mijn beginpunt ligt geen bushalte (voor zover ik zag), maar er zijn wel alternatieven, bijvoorbeeld de halte Kortrijk-Dutsel Gemeentehuis (vlakbij de route), regelmatig bediend door lijn 310 (deze lijn doet ook andere dorpen op de route aan).

Aard van de wegen: in de vallei en op de heuvelruggen zo goed als vlak, tussendoor heuvelachtig zonder lange hellingen maar wel met enkele korte steile stukken; een mengeling van verharde en onverharde (nu heel erg modderig) wegen en paden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Mijn route (knooppuntnummers): 143 - 145 - 131 - 132 - 123 - 122 - 126 - 130 - 129 - 601 - 69 - 67 - 166 - 165 - 164 - 162 - 161 - 163 - 149 - 148 - 150 - 143, maar dan - per ongeluk - in de omgekeerde volgorde (en ik heb geen zin om het lijstje helemaal opnieuw te typen).Sint-Pieters-Rode,Holsbeek,Brabant,Hageland,Kasteel van Horst

Ik vertrok bij het prachtige Kasteel van Horst. Mijn tocht voerde me vervolgens door, tussen en langs bos, grasland en veld. Het ging deels door valleien, deels over de Hagelandse heuvels. Naast wat verspreide bebouwing wandelde ik ook door of vlakbij Nieuwrode, Kortrijk-Dutsel en St.-Pieters-Rode. De hoogtepunten van de route waren, buiten het Kasteel van Horst natuurlijk, de natuurgebieden Beninksberg (bos, grasland, heide op en tegen een van de heuvels) en Dunbergbroek (broekbos en ook wat weiland en ruigte langs de Winge).

 

Conclusie:

9/10. Een heel mooie en afwisselende route, maar er is wat te veel bebouwing om echt top te zijn. Minpunt op een deel van de route: de hoorbare nabijheid van de E314 autosnelweg.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.