07/01/2018

"Langs het Genneperhuis" (Ottersum, Plasmolen, Gennep en omgeving), zaterdag 6/01/2018.

Voor mijn eerste wandeling van 2018 begaf ik me naar het noorden van Nederlands-Limburg. Ik vertrok in het dorp Ottersum voor een wandeling in de ruime omgeving (ook even door Duitsland).

 

Gegevens:

Afstand: 22,32 km. Volgens mijn bron zou het 20 km moeten zijn. De extra afstand is mogelijk veroorzaakt doordat er enkele varianten zijn die ik op een na volgde. Dat was eigenlijk niet de bedoeling en op een variant na ook onnodig.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel diverse bewegwijzerde routes (vooral het knooppuntennetwerk van de gemeente Gennep) en die worden in de routebeschrijving gebruikt als aanwijzing.

"Bron": website Klik, print en wandel; je vindt daar o.a. een routebeschrijving, de GPS-track en een kaart.

Start- en eindpunt: kerk, Sint Janstraat 13, Ottersum (Gennep, NL). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: bij het beginpunt ligt er zo te zien geen bushalte in de directe omgeving, maar de route passeert langs enkele haltes, o.a. de halte Gennep Niersbrug. Die halte wordt regelmatig bediend door lijn 83 van Arriva en Breng.

Aard van de wegen: het eerste en laatste stuk zijn zo goed als vlak (op wat dijken na), daar tussenin zit er een heuvelachtig stuk; volgens mijn bron is 76% van de route onverhard en dat zou kunnen kloppen zeker als je de halfverharde stukken meerekent - hou rekening met modder.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Nadat ik de bebouwing van Ottersum achter me gelaten had, wandelde ik geruime tijd door een nogal uitgestrekt landbouwlandschap met zeker in het begin nog wat (agrarische) bebouwing. De akkers en weilanden werden doorsneden door afwateringskanaaltjes (of gekanaliseerde beken?) en afgewisseld met struikgewas, bomenrijen of alleenstaande bomen. Dat werd gevolgd door een routedeel dat me vooral door het bos voerde. Ik stapte eerst over Duits grondgebied door de rand van het (Klever) Reichswald. Terug op Nederlands grondgebied ging het even langs de rand van het bos, maar verderop bereikte ik natuurgebied Sint Jansberg. Dat is een voormalig landgoed vandaar dat het er hier en daar wat parkachtig uitziet. Af en toe kwam ik langs de rand van Milsbeek,Gennep,Nederlands-Limburg,Genneperhuishet gebied langs landbouwgrond. Bij het dorp/gehucht Plasmolen verliet ik het bos. Voorbij de rand van het plaatsje bereikte ik de Mookerplas, een voormalige zand- en grindgroeve, tegenwoordig in gebruik als recreatiegebied met jachthaven. Na rond een deel van de plas gewandeld te hebben kwam ik weer in landbouwgebied terecht. Deze keer leek het me een wat kleinschaliger gebied met bosjes en houkanten ter afwisseling. Hierna wandelde ik langs de rand van Milsbeek - een saai stuk - om vervolgens de Niers te bereiken (die mondt iets verder trouwens in de Maas uit). De Niers was trouwens buiten haar (of zijn?) oevers getreden. Mijn wandeling ging verder door het gebied tussen Niers en Maas waar ook de ruïnes van het Genneperhuis liggen. Ik wandelde rond de (kunstmatige?) heuvel met de ruïnes en vervolgde mijn weg tussen Niers en Maas. Het laatste deel van de route bracht me door het stadje Gennep en vervolgens terug naar Ottersum; inmiddels was het zo goed als helemaal donker geworden.

 

Conclusie:

8/10. Een mooie en afwisselende route. Geen topscore wegens wat te veel bebouwing.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.