23/12/2017

Meldert - Zelem, zaterdag 23/12/2017.

Ondanks het grijze en miezerige weer, ging ik toch weer wandelen. Ik combineerde een van de routes van wandelgebied Venusberg (nee niet heuvel ) in en rond Meldert (Lummen) met een van de routes van wandelgebied Zelem in de buurt van de gelijknamige Halense deelgemeente.

 

Gegevens:

Afstand: 14,56 km. De rode route is volgens mijn bron 10,4 km lang en de blauwe 3,7 km, samen dus 14,1 km. Maar … ik heb het eerste en het laatste stuk (dat is hetzelfde) van de blauwe route niet gedaan dus normaal zou mijn route korter moeten zijn.

Bewegwijzerd? Ja, de route van Venusberg met een rode driehoek, de route van Zelem met een blauwe ruit.

"Bron": eerdere wandelingen in de streek en (vooral) de website Wandelen in Limburg. Op die site vind je een kaart, wat extra uitleg en je kan er de GPS-tracks downloaden. De rode route vind je op deze link (klik) en de blauwe hier.

Start- en eindpunt: Ik startte bij de kerk van Meldert, gelegen aan het kruispunt van de Meldertsebaan, Zelemsebaan en de Pastorijstraat in Meldert (Lummen – want er zijn meerdere plaatsen die Meldert heten in België). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: op 160 m van mijn startpunt ligt bushalte Meldert Centrum. Deze halte wordt door De Lijn Limburg geregeld bediend met lijn 91 (op zon- en feestdagen wel nogal beperkt), in de (school)spits aangevuld met (sommige ritten van) lijn 35c.

Aard van de wegen: vlak in de vallei (van de Zwarte Beek) tot licht heuvelachtig; onverharde wegen en paden afgewisseld met verharde wegen – op de onverharde stukken kan het modderig worden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Na de bebouwde kom (met uitlopers) van Meldert wandelde ik door een landschap van weiland, akkers, plukjes bos, hier en daar wat losstaande bomen en helaas ook verspreide bebouwing of groepjes huizen. Op de Venusberg heeft het bos deels plaatsgemaakt voor heide (die er voor het bos ook al gestaan moet hebben). Nadat ik een groot deel van de rode route afgelegd had, pikte ik de Zelemse blauwe route op. Die voerde wat meer door het bos, al was er ook eenMeldert,Lummen,Limburg,Lage Kempen,wandelen in Limburg beetje bebouwing te zien en vooral veel akkers. Ik passeerde ook langs de rand van de vallei van de Zwarte Beek (grasland/ruigte). Het vervolg van de rode route ging eerst nog door een soortgelijk landschap als voordien en als op de blauwe route. Maar na een afdaling bereikte ik de vallei van de Zwarte Beek. Daar wandelde ik deels door broekbos maar toch vooral tussen (natte) graslanden. Even ging het aan de rand van de vallei door droog bos. Na het verlaten van de vallei stapte ik nog even langs een verbindingsweg terug naar de kerk van Meldert.

 

Conclusie:

6/10. Er zitten heel mooie stukken in de route (vooral de vallei van de Zwarte Beek en ook wel de Venusberg) en ze is nogal afwisselend. Maar hoog kan ze niet scoren wegens wat te veel bebouwing en asfalt.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.