16/12/2017

Slenaken - Gulpen, zaterdag 16/12/2017.

Ik trok deze keer weer naar Nederlands-Limburg, maar deze keer ging ik naar het zuiden, meer bepaald naar Slenaken. Mijn wandeling bracht me van Slenaken naar Gulpen en weer terug, uiteraard met de nodige ommetjes.

 

Gegevens:

Afstand: 18,2 km. Volgens mijn bron zou het 17,6 km moeten zijn; de extra afstand zal wellicht vooral te maken hebben met GPS-afwijkingen, al zal het ontwijken van de te modderige plekken ook wel enkele extra meters opgeleverd hebben.

Bewegwijzerd? Nee, maar ik volgde bijna de hele tijd wegen en paden waarover ook bewegwijzerde routes lopen (op de klassieke Nederlandse manier bewegwijzerd, nl. met gekleurde houten paaltjes - dus geweldig onduidelijk wegens geen pijlen en in de zomer soms overwoekerd); deze routes worden in de routebeschrijving als aanwijzing gebruikt.

"Bron": Wandelgids Zuid-Limburg, daar vind je o.a. een kaartje, de routebeschrijving en de GPS-track.

Start- en eindpunt: officieel bij een restaurant aan de Waterstraat 7 in Slenaken, maar ik vertrok daar vlakbij op de grote parkeerplaats bij het kruispunt van de Dorpsstraat en de Waterstraat. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: niet zover van het vertrekpunt ligt bushalte Slenaken Slenaker Vallei (aan elkaar schrijven van samengestelde woorden is niet erg populair (meer) in Nederland, blijkbaar ...), regelmatig bediend door lijn 57 van Arriva.

Aard van de wegen: in de vallei van de Gulp en op de heuvelruggen is het bijna vlak, maar voor de rest is het heuvelachtig, met soms behoorlijk pittige hellingen; veel onverharde wegen en paden die erg modderig kunnen worden, maar ook nogal wat asfalt.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste stuk van de route wandelde ik hoofdzakelijk door de vallei van de Gulp, nu eens wat dichter bij de beek, dan weer wat verder ervan af (en dat betekende soms klimmen). Het landschap bestond hoofdzakelijk uit weilanden (soms met nog wat hagen of houtkanten deels er rond), afgewisseld met plukjes bos of struikgewas. Er was ook wel de bebouwing van Slenaken en de dorpjes/gehuchten Beutenaken en Euverem (met enkele vakwerkhuizen en monumentale hoeves (?)). De door het landschap kronkelende Gulpen,Gulpen-Wittem,Nederlands-LimburgGulp vervolledigde het plaatje. In de buurt van Gulpen passeerde ik kasteel Neubourg en wat verder bereikte ik de bebouwde kom van het dorp, gelegen aan een nogal drukke weg. Na het passeren van een watermolen en wat verder een zwemparadijs, werd het weer rustiger. Een eindje verder veranderde de route van karakter: ik volgde niet langer meer de vallei. In plaats daarvan klom ik geregeld uit de vallei om er vervolgens terug naar af te zakken. De omgeving werd ook niet meer gedomineerd door grasland, ik kreeg ook akkers te zien en ik mocht twee keer (o.a. bijna op het einde) door het bos wandelen. Tussendoor stak ik nog enkele keren de Gulp over.

 

Conclusie:

9/10. Dit is een heel mooie en afwisselende route. Waarom dan geen topscore? Er is een net wat te lang stuk over verharde weg en tussen huizen en naar het einde toe ging het een tijd over een pad dat vlak langs een verbindingsweg loopt.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.