14/12/2017

"Ommetje Maalbeker", omgeving Belfeld en Tegelen, donderdag 14/12/2017.

Ik nam vandaag een vrije dag en omdat het weer er minder slecht uitzag dan ik eerst vreesde, trok ik erop uit. Ik wandelde in de omgeving van Belfeld, Tegelen (Venlo, Nederlands-Limburg) en even ook over het grondgebied van de aangrenzende Duitse gemeente Nettetal.

 

Gegevens:

Afstand: 12,86 km. Mijn bron heeft het over 12 km en als je rekening houdt met een kleine wegvergissing van mijn kant en het omzeilen van modder en omgevallen bomen her en der, dan klopt dat ongeveer.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel bewegwijzerde routes in de streek en die worden als aanwijzing gebruikt in de routebeschrijving.

"Bron": website Klik, print en wandel; je vindt daar o.a. een routebeschrijving, een kaart en de GPS-track.

Start- en eindpunt: bij DroomPark De Maasduinen (een vakantiepark? – het ligt trouwens helemaal niet in de Maasduinen), Maalbekerweg 25 in Belfeld. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: in ruime omgeving van het startpunt is er zo te zien geen openbaar vervoer, maar vanaf station Tegelen zou het 1,6 km zijn tot de route (de GPS-track van die aan- en uitlooproute kan je bij mijn bron ook downloaden). Station Tegelen wordt dagelijks twee keer per uur bediend door de Arriva-stoptrein Roermond – Nijmegen.

Aard van de wegen: deels vlak, deels heuvelachtig met soms steile (met trapjes), maar nooit lange hellingen; volgens mijn bron zou 94% van de route onverhard zijn en ik denk dat dat wel ongeveer juist is, zeker als je de grindwegen meerekent, asfalt vind je – op twee korte stukjes tussendoor na – alleen aan het begin en het einde.

 

Indrukken over de route/het landschap:

In het begin stapte ik even langs de bosrand, maar daarna doorkruiste ik geruime tijd een vrij afwisselend bos, deel van natuurgebied Holtmühle (ondanks de naam ligt dat in Nederland). Over de Duitse grens volgde een eerste open stuk, natuurgebied Hühnerkamp (?) met grasland en heide. Na nog wat bos wandelde ik weer door een meer open gebied bij enkele voormalige en Belfeld,Venlo,Nederlands-Limburg,Ommetje Maalbekereen nog in bedrijf zijnde groeve (al vond ik het er wel stil), uiteraard met enkele plassen. Daarna ging het weer vooral door het bos, met een onderbreking, nl. aan de rand van de bebouwde kom van Tegelen. Daar was er grasland en kreeg ik even zicht op bebouwing. Voor de rest was het bijna tot op het einde al bos wat de klok sloeg. Het allerlaatste stuk stapte ik weer langs de bosrand en de rand van het vakantiepark (?).

 

Conclusie:

8/10. Een mooie wandeling zonder veel bijzonderheden, maar ook zonder grote minpunten. Als ik toch een minpunt moet noemen dan is het ongetwijfeld het verkeerslawaai van de redelijk nabije snelweg A73 en als ik toch een pluspunt moet noemen is het dat er heel weinig bebouwing en verharde weg in de route zit.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.