10/12/2017

Elen (en omgeving), zondag 10/12/2017

Wegens de vrij hevige sneeuwval, week ik af van mijn oorspronkelijke planning en koos ik een wandeling dichter bij huis. Ik wandelde in en rond Elen (Dilsen-Stokkem) en volgde een route die ik al eens (deels) stapte. Door onoplettendheid en/of een ongelukkig geplaatste wegwijzer, miste ik toen een deel van de route (het mooiste wellicht), vandaar dat ik vandaag deze route opnieuw deed, weliswaar in de andere richting en deze keer niet in combinatie met een andere route.

 

Gegevens:

Afstand: 7 km volgens mijn bron en vermits ik mijn GPS niet bij me had (domweg vergeten …), moet ik dat maar geloven – het lijkt me trouwens ook wel zo goed als juist te zijn.

Bewegwijzerd? Ja, met een oranje cirkel en in beide richtingen.

"Bron": website Wandelen in Limburg waar je de kaart terug kan vinden en de GPS-track kan downloaden.

Start- en eindpunt: kerk, kruispunt Kerkstraat – Bergerkampstraat, Elen (Dilsen-Stokkem). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: in het centrum van Elen liggen belbushaltes, maar als je gebruik maakt van het openbaar vervoer start je best bij de bushalte Elen Kruispunt. Die halte ligt ongeveer op de route en wordt vrij vaak bediend door de buslijnen 11 en 45, aangevuld met enkele (school)spitslijnen.

Aard van de wegen: vlak; een mengeling van verharde en onverharde wegen en paden en ook enkele plankenpaden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route ging door de bebouwde kom van Elen en vervolgens over een pad langs de achtertuinen van een huizenrij. Na een kort (maar te lang) Elen,Dilsen-Stokkem,Limburgstuk langs een verbindingsweg volgde een doortocht door het mooie natuurgebied De Broeken: enkele plassen (naar verluidt ontstaan door turfwinning in het verleden) en wat broekbos. Dat werd gevolgd door landbouwgebied (akkers, weilanden) afgewisseld met enkele bosjes. Via de (bebouwde) toegangsdreef van Kasteel Sipernau (niet langs de route) bereikte ik weer het centrum van Elen.

 

Conclusie:

6/10. Natuurgebied "De Broeken" is mooi en daarna (of als je in de andere richting stapt daarvoor) valt het ook wel mee, maar het eerste en laatste deel gaan veel te lang tussen of langs de huizen.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.