25/11/2017

Küchelscheid en ruime omgeving, zaterdag 25/11/2017.

Deze keer trakteerde ik mezelf op een Ardennenwandeling (of een wandeling in de Belgische Eifel en ook even in Duitsland eigenlijk), nl. in de ruime omgeving van Küchelscheid (Elsenborn, gemeente Bütgenbach). Ik combineerde (een groot deel van) de routes Kreuz im Venn (vanaf hier voor het gemak route 1) en Zum Berger Venn (route 2).

 

Gegevens:

Afstand: 14,87 km. Route 1 is 9,5 km, route 2 6,5 km, samen dus 16 km. Maar het gedeelte waar beide routes samenlopen legde ik grotendeels niet af omdat ik nogal laat vertrokken was (en het vroeg donker wordt in deze tijd van het jaar) en daardoor vermeed ik ook dat ik een saai routedeel zelfs drie keer moest afleggen. Daarenboven sloeg ik ook nog het eerste en laatste deel van de tweede route over (van en naar het eindpunt daarvan) want dat voegt buiten de afstand weinig toe tot de route. Er kwam echter ook wat extra afstand bij de route: doordat ik wat in de war was over het precieze startpunt, startte ik (per ongeluk) op een andere plek (zie verder), verder van het beoogde startpunt.

Bewegwijzerd? Ja, route 1 met een blauwe rechthoek en route 2 met een rode rechthoek. De bewegwijzering is goed tot uitstekend. Op route 1 lijken me wel op twee plaatsen wegwijzers te ontbreken: in Ruitzhof en naar het einde toe (voor mij in het begin) in Küchelscheid.

"Bron": de wandelkaart Rund um den See von Bütgenbach van het NGI en de regionale en plaatselijke toeristische diensten.

Start- en eindpunt: officieel is dat – denk ik, door de schaal van de kaart (1:25.000) is dat niet helemaal duidelijk – bij het kruispunt van Am Schwarzbach met Auf dem Hau in Küchelscheid en dat is een gehucht van Elsenborn in de gemeente Bütgenbach. Ik startte echter op het parkeerterrein bij het voormalige station Kalterherberg in de buurt van Am Breitenbach 5. (Kalterherberg ligt in Duitsland, maar het (voormalige) station aan de Vennbahn kwam na de eerste wereldoorlog in België te liggen maar behield zijn naam.) Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: bij mijn beginpunt ligt de bushalte Kalterherberg Bahnhof, in het weekend en op feestdagen (Belgische en Duitse) door lijn 385 van de TEC Liège-Verviers (vier ritten in beide richtingen) en door de Duitse lijn 85 (dagelijks, maar een beperkt aantal ritten).

Aard van de wegen: heuvelachtig zonder steile hellingen, maar wel met soms lange hellingen; grote delen zijn verhard (asfalt), voor de rest wandel je over grindwegen, behalve bij Richelsley, daar is er een onverhard paadje.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van mijn wandeling ging tussen de verspreide bebouwing van Küchelscheid door. Tussen de huizen door was er plaats voor weiland. Hierna volgde een lange doortocht door het bos, dat bos werd gedomineerd door sparren, al stonden er ook wel wat loofbomen (beuken, geloof ik). Bij het stuwmeertje Im Sack of Bergervenn (de naam is me niet geheel duidelijk) wandelde ik even door een meer open gebied. Daarna bevond ik me weer in het bos, al waren er ook wel wat open stukken in de vallei van de Schwarzbach. Na het verlaten van de vallei Küchelscheid,Elsenborn,Bütgenbach,provincie Luik,Oostkantons,Ostbelgien,Ardennen,Belgische Eifelwas het weer geruime tijd vooral vrij dicht bos, ook nu weer gedomineerd door sparren. Een doodlopend stuk van de route bracht me tot bij de rotsformatie Richelsley met daarop een groot kruis (het Kreuz im Venn neem ik aan). Na nog wat bos (met een kaalgeslagen gedeelte erin) bereikte ik de Duitse enclave Ruitzhof. Daar stapte ik tussen de verspreide bebouwing en de weilanden. Niet zover voorbij dat plaatsje – na kort nog wat tussen de weiden en langs de bosrand gestapt te hebben – kwam ik opnieuw in Küchelscheid en wat verder weer bij het voormalige station van Kalterherberg.

 

Conclusie:

7/10. Te veel asfalt, veel rechtlijnige stukken, het te lange stuk tussen de verspreide bebouwing in het begin, dat zijn zowat de grootste minpunten. Pluspunten: de rust, over het algemeen goede bewegwijzering, vrij veel bos.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.