11/11/2017

Dagstapper Vlimmeren-Lilse Bergen-Vosselaar-Beerse-Vlimmeren, zaterdag 11/11/2017.

Deze keer koos ik voor een Dagstapper, meer bepaald de Dagstapper Vlimmeren-Lilse Bergen-Vosselaar-Beerse-Vlimmeren, in de Antwerpse Kempen.

 

Gegevens:

Afstand: 27,12 km. Volgens mijn bron zou het 25,8 km moeten zijn. Ik wandelde in het begin en aan het einde wat extra van mijn parkeerplaats naar het eigenlijke begin van de route (samen goed voor iets meer dan 300 m) en in Vosselaar ging het even mis door een nukkige GPS en/of onoplettendheid, en de rest zal wel grotendeels te verklaren zijn door de bekende GPS-afwijkingen.

Bewegwijzerd? De route volgt deels GR 565 ("Sniederspad"), bewegwijzerd met de bekende rood-witte symbolen en deels de streek-GR Kempen, bewegwijzerd met geel-rode strepen, een deel is niet bewegwijzerd.

"Bron": de GR-website waar je per Dagstapper een kaartje, een korte omschrijving en de voor iedereen gratis te downloaden GPS-track vindt.

Start- en eindpunt: het officiële vertrekpunt ligt blijkbaar bij het kruispunt van de Kerkstraat met de Gierledijk maar ik vertrok op het pleintje schuin tegenover de kerk, bij de Kerkstraat 59 (?) in Vlimmeren. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: bij mijn vertrekpunt ligt de bushalte Vlimmeren Kerk en die wordt geregeld aangedaan door lijn 416. Een beter bediend alternatief is de halte Vosselaar Dorp die vlakbij de route ligt, deze wordt bediend door lijnen 1, 200, 410, 415, 416, 417, 419, 431, 433, 434, 435 en 493; wellicht rijden niet al deze lijnen regelmatig.

Aard van de wegen: zo goed als vlak, de Konijnenberg vormt het enige noemenswaardige niveauverschil; een mengeling van verharde, halfverharde en onverharde wegen en paden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Na het verlaten van het centrum van Vlimmeren volgde verspreide bebouwing (al dan niet agrarisch) tussen de velden en weilanden. Hierna wandelde ik geruime tijd afwisselend tussen weilanden, velden, bossen (meestal bosjes) en ook nog wat heideachtige gebieden. Helaas passeerde ik ook enkele in het bos liggende buitenverblijven en een golfterrein. Zo stapte ik van Vlimmeren via het grondgebied van Wechelderzande (gemeente Lille) naar Vosselaar. Na eerst al eens even langs een uitloper van de bebouwing gepasseerd te zijn (bij de N132) bereikte ik na een nog vrij mooi traject de eigenlijke bebouwde kom. Die verliet ik even voor een mooi ommetje langs en over de Konijnenberg (een beboste of verboste landduin), maar daarna was het een hele tijd uit met de pret. De bebouwde kom ging navosselaar,provincie antwerpen,kempen een tijd wel over naar verspreide bebouwing tussen bosjes en landbouwgrond, maar lang bleven de huizen nooit weg. De route ging verder langs het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en bereikte dan de bebouwde kom van Beerse. Via het jaagpad ging het langs de rand van het centrum door. Voorbij een van de bruggen over het kanaal volgde een voor mij onbegrijpelijk ommetje door een uitloper van het centrum. (Tip: volg gewoon het jaagpad verder, de route wordt wel wat korter, maar is vermoedelijk wel wat aangenamer.) Via velden en weilanden kwam ik weer bij het kanaal en niet veel verder kwam ik uit in Beerse-Den Hout. Daar werd het echt saai: een traject door woonwijken (al dan niet in aanbouw) waar geen einde aan leek te komen. Het laatste routedeel bracht me dan tussen weilanden, maar ook een bosrand, akkers en wat verspreide bebouwing terug naar het centrum van Vlimmeren.

 

Conclusie:

Deze route scoort voor mij een erg nipte 5/10: veel te veel bebouwing en asfalt en dat wordt maar beperkt gecompenseerd door bos of andere natuur.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.