04/11/2017

"De bergen langs de Roannay", Moulin du Ruy en ruime omgeving, zaterdag 4/11/2017.

Deze keer koos ik nog maar eens voor een van de Originele wandelingen, met name de route "De bergen langs de Roannay" in en vooral in de ruime omgeving van Moulin du Ruy (een gehucht van La Gleize en dat is op zijn beurt een deelgemeente van Stoumont), maar niet nadat ik me er eerst van vergewist had dat de kans dat ik met een everzwijn of een edelhert of iets dergelijks verward kon worden niet te groot was. "Bergen" is trouwens overdreven – in België zijn er geen bergen – maar de hoogteverschillen waren wel aan de grote kant naar Belgische normen.

 

Gegevens:

Afstand: 17,97 km. Volgens mijn bron zou het 17 km moeten zijn; vermits ik hier en daar kort van de route afgeweken ben (bijvoorbeeld om al te modderige stukken te vermijden), lijkt me de afstand wel correct te zijn.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel bewegwijzerde routes in de streek (toeristische diensten Stoumont, La Gleize (heeft eigen toeristische dienst) en Stavelot).

"Bron": website Originele wandelingen in België. Daar vind je een routebeschrijving, kaartje en de GPS-track.

Start- en eindpunt: bij de kerk van Moulin du Ruy, Moulin du Ruy 59 (?), La Gleize (Stoumont). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: niet – voor zover ik kon nagaan is geen enkele plaats op of in de onmiddelijke buurt van de route bereikbaar met het openbaar vervoer.

Aard van de wegen: heuvelachtig met zo goed als geen vlakke stukken en verschillende lange hellingen (zowel naar boven als naar beneden), af en toe wordt het behoorlijk steil; grotendeels onverhard (hou rekening met modder, soms gladde rotsachtige stukken, uítstekende boomwortels en stenen, enz.) maar in en rond de dorpjes vind je verharde wegen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Deze route is niet zo moeilijk kort samen te vatten. Ik wandelde afwisselend door bos, tussen weilanden en af en toe door of vlakbij een dorpje/gehucht (het startpunt Moulin du Ruy, Andrimont, Chevrouheid en Neuville). Vaak stapte ik over prachtige paadjes en weggetjes. Andrimont,La Gleize,Stoumont,provincie Luik,Ardennen,herfstGeregeld waren er prachtige uitzichten over de vallei van de Roannay. Naast de Roannay vervolledigden andere beken en beekjes het geheel, de Grand Ru en de Ruisseau de Bellaire zijn daarbij zeker het vermelden waard.

 

Conclusie:

10/10, een echte toproute grotendeels over onverharde paden, mooie uitzichten, rust, beekjes, … Let op: het circuit van Francorchamps is niet zo ver af en dat kan wel de rust verstoren.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

23:24 Gepost door Wandelaar3680 in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | | | | Pin it! | |  Facebook

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.