28/10/2017

Thorpark (As, Opglabbeek, Waterschei), zaterdag 28/10/2017

Mijn oorspronkelijke wandelplannen voor vandaag moest ik voor de verandering (niet dus …) omgooien omdat ik daarvoor toch wat laat mijn bed uit geraakte. Daarom koos ik voor een nieuw wandelgebied niet al te ver van huis, met name wandelgebied Thorpark op het grondgebied van de gemeenten As, Genk en Opglabbeek (in de toekomst Oudsbergen). Dit gebied is (grotendeels?) deel van of zal in de toekomst bij het Nationaal Park Hoge Kempen worden gevoegd.

 

Gegevens:

Afstand: 17,62 km. Volgens mijn bron zou het 16,7 km moeten zijn. Vermits de route – jammer genoeg – niet tot op de top van de terril gaat, heb ik een "ommetje" daarheen gemaakt, dat verklaart waarschijnlijk het grootste deel van de extra afstand.

Bewegwijzerd? Ja, met een gele zeshoek; de bewegwijzering is in beide richtingen aangebracht. De bewegwijzering is grotendeels uitstekend te noemen, behalve op een punt, nl. bij de eerste afdaling van de terril (als je de route in de andere richting stapt gaat het daar waarschijnlijk niet mis), daar zorgde een fout in de GPS-track in combinatie met een kruispunt zonder wegwijzer voor verwarring.

"Bron": het gebied kwam eerst onder mijn aandacht rond de opening ervan (begin oktober), maar de specifieke informatie vond ik op de website Wandelen in Limburg. Op die site vind je een kaart en kan je ook de GPS-track downloaden. De GPS-track wijkt op enkele punten licht af van de situatie op het terrein, maar op twee punten wijkt hij sterk (Opglabbekerzavel) tot heel sterk (mijnterrein Waterschei) af van de eigenlijke route.

Start- en eindpunt: ik startte bij de instapplaats Heiderbos, in de buurt van de Kantonnale Baan 35 (neem de zijtak van de weg naar het terrein van de Schutterij en dan doorrijden tot op het einde) in As. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: op ongeveer 500 m van mijn vertrekpunt ligt de bushalte As Monument A. Dumont, geregeld bediend door lijn 8 van De Lijn Limburg (en ook enkele schoolritten van andere lijnen). Een beter alternatief voor OV-gebruikers is vertrekken bij toegangspoort "Thor Central" want daar ligt de door de Genker stadslijn G1 beter bediende bushalte Waterschei Thor Park.

Aard van de wegen: grotendeels vlak tot licht golvend, behalve bij het beklimmen van de terril, daar is het steil tot heel steil; vooral onverharde en halfverharde wegen en paden, behalve rond het stadion van Genk en in de ruime omgeving van het mijnterrein, verder ook nog wat plankenpaden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste stuk van mijn route ging door het Heiderbos en die naam leek me toepasselijk: het was er deels bebost en deels heideachtig. Er waren veel jeneverbesstruiken, naar verluidt staan er maar liefst 7000. Verderop wandelde ik lange tijd grotendeels door een dichter begroeid bos, al waren er nog twee heidevelden, enkele wat meer open stukken en zelfs de rand van een weiland kwam in zicht. Na een heel eind wandelen bereikte ik natuurgebied Opglabbekerzavel in Genk. Dat vond ik een mooi gebied met duinen/zandverstuivingen, heide en niet al te dichtbegroeid bos (met prachtige eiken). Daarna werd het even wat minder (al zullen heel fanatieke voetbalfans daar misschien anders over oordelen) want de route ging over verharde fietsroutes (even langs een verbindingsweg) verder in de omgeving van het stadion van Genk. Daarna beklom ik de eerste keer een van de terrils van Genk, zij het lang niet helemaal tot boven. Via nog wat bos bereikte ik het voormalige mijnterrein van Waterschei, tegenwoordig een nog niet helemaal afgewerkt bedrijventerrein met als naam Thorpark (vernoemd naar de voormalige voetbalclub THOR Waterschei, een van de voorlopers van het huidige KRC Genk). Waterschei,Genk,Limburg,Thorpark,Hoge Kempen,Kempen en Maasland,Kempen,OpglabbekerzavelDe route voerde me ook langs de nog overblijvende delen van de voormalige mijn. Die gebouwen zijn grotendeels in verval, met uitzondering van het imposante hoofdgebouw. Verderop ging het een hele tijd door een vochtig gebied met broekbos, beemden en een vijver, al kwam de bebouwing van Waterschei vrij vlug op de achtergrond weer in beeld. Aan de overkant van het Kolenspoor beklom ik opnieuw de terril. Ik dacht dat de route daar wel tot de top zou gaan, maar ze gaat slechts tot halverwege of zo. Toen ik dat merkte, week ik van de route af en beklom ik de steile helling tot boven. Helaas was het heel erg grijs zodat het uitzicht niet zo super was als het zou kunnen zijn. Toch raad ik iedereen die deze route wandelt aan om een ommetje tot op de top te maken. De terril, dezelfde als de eerste keer trouwens, is grotendeels begroeid met grassen en dergelijke, maar op een flank is hij deels bebost. En door dat bos vervolgde ik mijn route. De rest van de route was ook grotendeels een bosroute, met uitzondering van het allerlaatste stuk, waar ik grasland te zien kreeg en tenslotte de rand van het Heiderbos.

 

Conclusie:

9/10, een heel mooie en afwisselende (bos, heide, mijnverleden, …) route met niet al te veel bebouwing wat toch opmerkelijk is in een redelijk verstedelijkte omgeving. Geen topscore wegens iets te veel omgevingslawaai op enkele stukken, vooral van het verkeer maar ook het vliegveld van Zwartberg ligt net wat te kort bij. Hou bovendien ook rekening met het feit dat het stadion van KRC Genk in de buurt van de route ligt. Van ruim voor tot ruim na een wedstrijd in het stadion is het rond het stadion meestal nogal druk en dan is deze wandeling dan ook af te raden.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.