23/10/2017

Osthertogenwald, Eupen-Ternell en (ruime) omgeving, zaterdag 21/10/2017

Nadat ik nagekeken had of het veilig was, ging ik zaterdag weer in de Ardennen wandelen, meer bepaald in de (ruime) omgeving van Eupen. Door onderhoudswerkzaamheden (?) afgelopen weekend bij Skynetblogs verschijnt dit vandaag pas.

 

Gegevens:

Afstand: 17,07 km. Volgens mijn bron zou ik op 15,4 km moeten uitkomen. Het verschil is deels te verklaren door het zoeken naar het juiste pad ergens in het begin; verderop sneed ik per ongeluk eerst een stuk van de route af, maar daardoor stapte ik daarna door onoplettendheid weer wat extra meters.

Bewegwijzerd? Nee, maar ik volgde grotendeels diverse bewegwijzerde routes en de wegwijzers waren wel handig om op het juiste spoor te blijven.

"Bron": de Wanderroutenplaner van Ostbelgien: je kan op die website een route uitstippelen via virtuele knooppunten en die route kan je naar je GPS of slimme telefoon downloaden. De virtuele knooppunten zijn trouwens heel vaak kruisingen van de in realiteit bewegwijzerde routes.

Start- en eindpunt: Haus Ternell, Ternell 2/3, Eupen. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: bij Haus Ternell ligt bushalte Ternell Naturzentrum en die wordt bediend door lijn 385 van de TEC Liège-Verviers, maar in tegenstelling tot wat je van de TEC zou kunnen verwachten alleen in het weekend en op feestdagen (ook op sommige Duitse feestdagen), er rijdt wel maar een beperkt aantal ritten.

Aard van de wegen: grotendeels heuvelachtig met soms steile en soms lange hellingen, alleen in het veen is het zo goed als vlak; bijna volledig onverhard, alleen in de ruime omgeving van Ternell en een kort stuk in de buurt van de stuwdam van Eupen is er verharde weg, en er zijn ook plankenpaden (deels in nogal slechte staat: verzakt en/of deels overwoekerd door pijpenstrootje; je kan eventueel dit stuk mijden en via een grasweg dit stuk omzeilen, de route wordt dan wel iets langer). Hou rekening met modder, uitstekende boomwortels, schuine kanten, rotsen/stenen, …

 

Indrukken over de route/het landschap:

Mijn route voerde me langs de volgende virtuele knooppunten: (Haus Ternell) – 62 – 71 – 5 – 19 – 49 – 25 – 36 – 96 – 39 – 92 – 65 – 39 – 96 – richting 62 tot Haus Ternell, maar in de buurt van knooppunt 19 heb ik door onoplettenheid wel een stukje afgesneden. Let op: het zijn virtuele knooppunten, op het terrein vind je ze nergens terug! GPS (met de gewenste route erop geladen) en/of een papieren kaart zijn onontbeerlijk als je niet wilt verdwalen.

Ik begon in het bos, met name het Osthertogenwald (het oostelijke deel van het Hertogenwald). Vanaf Haus Ternell ging het naar de Ternellbach. Daar was het even zoeken naar het pad, maar toen ik dat gevonden had kon ik door het mooie dal van de beek afdalen. Daarna volgde ik geruime tijd de Hill (of Helle) stroomafwaarts over een mooi oeverpad. Waar het dal Ternell,Eupen,provincie Luik,Ostbelgien,Oostkantons,Ardennen,Belgische Eifel,Osthertogenwald,Hertogenwaldsmal werd ging het soms even omhoog over smalle richels. Na het verlaten van het dal van de Hill ging het door het bos (even goed opletten bij het oversteken van de N67!) naar de vallei van de Getzbach. Het ging geruime tijd omhoog door het prachtige dal. Ook deze vallei verliet ik uiteindelijk. Na een klim belandde ik aan de rand van het veengebied Kutenhart (ook de spelling Kutenhard komt voor). Een hele tijd wandelde ik langs de rand en door dit veengebied. In het begin waren er slechts enkele typische plankenpaden (voor het overige ging het over drassige graswegen), verderop was er een langer stuk daarover. Het laatste routedeel stapte ik door het bos terug naar Haus Ternell.

 

Conclusie:

10/10, een toproute door een prachtig bos, met beekjes en langs en door een veengebied, veel rust, etc.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.