14/10/2017

Wurfeld-Jagersborg-Langeren-Den Tösch, zaterdag 14/10/2017.

Eigenlijk was het mijn bedoeling mijn week vakantie af te sluiten met een wandeling op zondag. Maar vrij laat vanmiddag bedacht ik me. Daardoor werd het wel een vrij korte wandeling niet al te ver van huis. Ik herhaalde een wandeling die ik enkele jaren geleden al deed, nu wel in de omgekeerde richting, met name de gele route in wandelgebied Tösch-Langeren.

 

Gegevens:

Afstand: 10,76 km.

Bewegwijzerd? Ja, met een gele zeshoek (in beide richtingen).

"Bron": mijn eigen herinneringen; op de website van GrensPark Kempen~Broek en op de website Wandelen in Limburg vind je meer informatie (op de laatstgenoemde site kan je zelfs de GPS-track downloaden). Specifieke informatie over Tösch-Langeren vind je op de site van Limburgs Landschap en over Jagersborg op de website van het Agentschap Natuur en Bos.

Start- en eindpunt: bij het Kasteel van Wurfeld, Kapelweg 60, Maaseik. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: bij het startpunt ligt niet direct een halte in de buurt, maar onderweg passeert de route wel op ongeveer 300 meter van bushalte Maaseik Jagersborg, regelmatig bediend door lijn 302 van De Lijn Limburg en door nog wat (school)spitsritten van andere lijnen.

Aard van de wegen: vlak; een mengeling van onverharde (soms modderig), halfverharde en verharde wegen en paden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route ging door het landbouwgebied (weilanden en akkers) rond het Maaseiker gehucht Wurfeld, al is er ook wel wat verspreide bebouwing en zijn er (gelukkig) wat bomen en struiken. Na een kort maar te lang stuk langs de N773 (de lintbebouwing begint gelukkig pas iets verder) volgde een saaie doortocht langs de rand van bedrijventerrein Jagersborg. Neeroeteren,Maaseik,Limburg,Jagersborg,GrensPark Kempen~Broek,Kempen,Kempen en MaaslandLangs de rand, d.w.z. dat aan de andere kant van de weg eerst nog wat weilanden lagen en daarna natuurgebied (domeinbos) Jagersborg. Gelukkig ging het daarna door het afwisselende bos, met enkele (gekanaliseerde) beken en ook wat meer open stukken. Rond en langs de N773 stapte ik weer even door landbouwgebied en langs verspreide huizen en ook dit stuk was kort maar te lang. Aan de overzijde van de weg belandde ik eerst in natuurgebied Langeren dat vooral bestond uit met houtkanten/houtwallen omzoomde graslanden. Aan de overzijde van de Bosbeek bereikte ik Den Tösch (al was er even wat zicht op bebouwing). Dat gebied is een veeleer nat gebied met graslanden, broekbos en ruigte. Het laatste deel ging weer door het landbouwgebied rond Wurfeld en langs wat verspreide bebouwing.

 

Conclusie:

7/10. De natuurgebieden zijn wel mooi tot heel mooi te noemen, maar het landbouwgebied is wat minder. Wat echter de score echt naar beneden haalt zijn de twee stukken langs de N773 en het net te lange stuk langs bedrijventerrein Jagersborg.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.