13/10/2017

Zoniënwoud, vrijdag 13/10/2017.

Deze keer stond er wandeling in het Zoniënwoud op het programma. Een jaar of twee geleden (dacht ik) wandelde ik al eens een kort stuk door dat woud/bos, deze keer ging de route zowat volledig door het bos, meer bepaald in de ruime omgeving van de wijk Groenendaal (gemeente Hoeilaart).

 

Gegevens:

Afstand: 15,2 km, dat is inclusief mijn aan- en uitlooproute van en naar het station van Groenendaal en een kleine wegvergissing. De eigenlijke route zou volgens mijn bron 11,3 km zijn en de aan- en uitlooproute volgens mijn schatting/berekening twee keer ongeveer 1,5 km.

Bewegwijzerd? Nee, maar de GR vormt op een deel van de route wel een hulpmiddel.

"Bron": Groot Wandelboek Vlaanderen van Michaël Cassaert (uitgeverij Lannoo) (ooit goedkoop gekocht in een bekende discountsupermarkt), daarin vind je een routebeschrijving, een kaartje en wat meer uitleg. De verbinding met het station heb ik zelf uitgestippeld. (Een groot minpunt van dergelijke boeken is dat men wel altijd de parkeergelegenheid erbij vermeld, maar zelden of nooit of, laat staan hoe, je er eventueel met het openbaar vervoer kan geraken. Vandaar dat ik het in mijn verslagen altijd probeer te vermelden.)

Start- en eindpunt: Ik startte bij het station van Groenendaal (Groenendaalsesteenweg, Hoeilaart) omdat ik met de trein kwam, maar het officiële startpunt ligt bij het kasteel van Groenendaal, Duboislaan 1, Hoeilaart-Groenendaal. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: het station van Groenendaal ligt aan spoorlijn 161 en wordt op weekdagen twee keer per uur bediend door de S8-treinen van Brussel-Zuid naar Ottignies/Louvain-la-Neuve; in het weekend en op feestdagen is dat een keer per uur als ik het goed heb. Er ligt ook een bushalte bij het station, bediend door de lijnen 395, 553, 598 en 830 van De Lijn Vlaams-Brabant en door lijn 366 van de TEC Brabant-Wallon.

Aard van de wegen: licht heuvelachtig; volgens mijn bron is de eigenlijke route volledig onverhard en als je de halfverharde wegen meetelt klopt dat inderdaad, de verbindingsroute is deels verhard.

 

Indrukken over de route/het landschap:

De aanlooproute vanaf het station bracht me door een uitloper van het Zoniënwoud naar het kasteel van Groenendaal. Helaas ligt dat stukje bos tussen de spoorweg en een weg met redelijk wat verkeer. Na de voetgangersbrug over de Brusselse ring mocht ik dan nog even de te drukke Duboislaan volgen (waarbij ik pas na een honderdtal meter merkte dat er een pad iets hoger dan de weg lag zodat ik niet de erg smalle berm moest bewandelen). De eigenlijke wandelroute voerde me vervolgens door een stuk van het Zoniënwoud. Bij het kasteel eerst langs twee Groenendaal,Hoeilaart,Brabant,Zoniënwoud,woud,bosvijvers (waaronder de Ganzenpootvijver) en vervolgens dieper het bos in. In het begin en wat verder nog eens stapte ik door een bosreservaat. Daar laat men de natuur min of meer zijn gang gaan. Maar daarbuiten was er nog geregeld ruimte voor het klassieke beeld van het woud: een kathedraal van beuken (tegenstanders van dergelijke bostypes hebben het naar verluidt over een wandelstokkenwoud). Ik kreeg de indruk dat – althans in het deel van het woud waar ik wandelde – dat klassieke uitzicht toch aan het verdwijnen is, ook buiten de reservaten was er meer plaats voor andere boomsoorten en dus voor ondergroei. Op zich vind ik dat goed (mooier, natuurlijker), maar die boskathedraal heeft soms ook wel iets, hopelijk bewaren ze zo toch enkele percelen. Na een hele lus door het bos bereikte ik uiteindelijk weer het station.

 

Conclusie:

9/10. Een mooie boswandeling, waarbij gelukkig niet alleen het typische beukenbos wordt aangedaan, maar ook de bosreservaten (veel natuurlijker). Geen maximumscore want daarvoor waren er toch wat veel erg rechtlijnige paden en er is natuurlijk ook nog de te drukke Duboislaan die de beleving toch wat vermindert.

 

Een kleine selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

 

GPS-track: hier rechts klikken en dan "opslaan als" kiezen.

21:43 Gepost door Wandelaar3680 in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: groenendaal, hoeilaart, brabant, zoniënwoud, woud, bos, wandelen, wandeling | | | | Pin it! | |  Facebook

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.