12/10/2017

Odeigne en omgeving, woensdag 11/10/2017.

Een hele tijd geleden al kwam ik erachter dat er sinds de uitgave van mijn wandelkaart van Érezée en Manhay er enkele nieuwe routes waren bij gekomen. Een daarvan, de Tour des Fagnes d'Odeigne leek me wel de moeite, maar met om en bij de 9 km wat kort om speciaal daarvoor naar Odeigne te rijden. De enige andere route die eraan raakt zonder er te lang mee samen te lopen had ik al gedaan en ze was niet bijzonder genoeg om ze nu al te herhalen. Ik dacht aan een combinatie met een route in Samrée, maar daarvoor zou ik een verbindingsroute van ruim 5 km dubbel moeten wandelen. Die optie bleef ik openhouden, tot ik onlangs op RouteYou een korte wandelroute (iets meer dan 6 km) rond Odeigne vond, een route die perfect te combineren was met die andere route. En vandaag kwam het er uiteindelijk van …

 

Gegevens:

Afstand: 16,86 km. De eerste route zou 6,45 km moeten zijn en de tweede zou 8,8 km zijn, samen dus 15,25 km, maar beide routes raken net niet helemaal aan elkaar en er zit nog een verschil tussen de GPS-track die ik gebruikte en de bewegwijzering op het terrein op de Tour des Fagnes d'Odeigne (daarover verder meer) en dat alles verklaart wellicht het verschil in afstand.

Bewegwijzerd? De eerste route niet, al volg je op de eerste helft daarvan de GR die met de gebruikelijke roodwitte streepjes bewegwijzerd is. De tweede route is bewegwijzerd met een groene rechthoek. De bewegwijzering is over het algemeen goed tot uitstekend, behalve in het centrum van Odeigne waar er toch enkele bordjes lijken te ontbreken. Bovendien zijn er hier en daar wat wegwijzers onoordeelkundig geplaatst.

"Bron": de eerst route vond ik op RouteYou en de tweede heb ik ooit ik-weet-niet-meer-waar ontdekt, maar op Randobel vind je er ook meer over, waaronder de GPS-track (die wel deels afwijkt van de bewegwijzering op het terrein).

Start- en eindpunt: de eerste route start bij de kerk van Odeigne en daar startte ik ook; de kerk ligt aan het kruispunt van de Rue des Barons met de Chemin du Pré Seigneur. (De tweede route start officieel bij de school van Odeigne aan de Rue St.-Donat.) Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: in Odeigne komen maar liefst vier buslijnen van de TEC Namur-Luxembourg, met name de 14/2, 14/4, 14/5 en 55 … alleen zijn dat allemaal scholierenlijnen.

Aard van de wegen: heuvelachtig, van vals plat tot steile en/of lange hellingen; in en rond Odeigne en Oster verharde weg, voor de rest grotendeels onverhard of halfverhard (op een of twee kortere stukken asfalt na), enkele onverharde stukken zijn heel erg modderig (meer dan enkeldiep!).

 

Indrukken over de route/het landschap:

De eerste route (die van RouteYou) begon aan de kerk van Odeigne. Die ligt aan de rand van het dorp zodat ik onmiddellijk de huizen achter me kon laten en ik tussen de weilanden naar het bos wandelde. Vervolgens doorkruiste ik het mooie bos (waarbij ik ook een beekje overstak) tot ik aan de rand van Oster kwam. De route ging daar vooral tussen de weilanden, maar ze maakte toch een kort ommetje tussen de huizen tot bij de kerk. Na de weilanden kwam ook nu weer bos, ik stak nog eens hetzelfde beekje over (denk ik toch) en kwam weer bij de weilanden en daarna de kerk van Odeigne.Odeigne,Manhay,provincie Luxemburg,Plateau des Tailles,Ardennen

Via de bebouwde kom van het niet onaardige dorp) begon ik aan de route Tour des Fagnes d'Odeigne. Die ging eerst nog een stuk door het dorp en daarna stapte ik een hele tijd (langer dan op de eerste route) tussen de weilanden door. Dat werd gevolgd door een afwisseling van bos afgewisseld met (de rand van) een veengebied. Blijkbaar is de route daar ooit omgelegd: mijn GPS-track week immers op twee punten af van de bewegwijzering op het terrein. De eerste keer volgde ik gewoon de wegwijzers, maar de tweede keer leek de officiële route met een langere tijd langs de N89 te sturen zodat ik de track volgde. En een kruispunt verder kwam ik weer wegwijzers tegen zodat ik de conclusie trek dat men de route verlegd heeft (te vrezen valt dat dat op vraag van de jagers is – in deze streken wordt zo te zien immers vrij enthousiast gejaagd). Hoe dan ook stapte ik door bos en door/langs veen. Het laatste deel door veengebied, de afdaling naar de Aisne (niet te verwarren met de gelijknamige Franse rivier), werd heel erg modderig. Niet zover voorbij de Aisne verliet ik geleidelijk het bos. Het laatste deel van de route ging weer vooral tussen weilanden, met hier en daar nog wat houtkanten, bomenrijen en struikgewas. Om te eindigen stapte ik nog door de bebouwing van Odeigne terug naar de kerk.

 

Conclusie:

10/10. Dit is een topwandeling: rust, afwisseling, mooie uitzichten, beekjes, … Voor wie toch minpunten wil lezen: de nabijheid van de N89 op een deel van de route en het feit dat een landbouwer het nodig vond een pad te versperren met prikkeldraad om zo twee weides te verbinden.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.