07/10/2017

"De Voerstreek", 's Gravenvoeren en (ruime) omgeving, zaterdag 7/10/2017.

Vorige week ging ik een heel eind westelijker wandelen dan ik oorspronkelijk van plan was omdat er vanuit het westen minder slecht weer op komst was. Deze keer zou er slecht weer vanuit het westen komen en dus koos ik voor een wandeling een heel stuk oostelijker dan ik eerst wilde. Bovendien deed ik de moeite om vroeg genoeg op te staan en te vertrekken (ik ben geen ochtendmens) in een poging het regen(achtige) weer voor te blijven. Om een lang verhaal niet te lang te maken: ik ging nog eens naar Voeren en dat was – denk ik – toch alweer enige tijd geleden. Dat het enige tijd geleden was, komt vooral doordat ik het gevoel had dat ik er de meeste interessante of mooie paden, weggetjes, hoekjes en kantjes al een of vaak meerdere keren gezien had. Maar op de website Originele Wandelingen staan er ook twee wandelingen in Voeren en omdat dat altijd mooie routes zijn, vond ik het wel een goed idee een daarvan te stappen, met name De Voerstreek in en vooral om 's Gravenvoeren.

 

Gegevens:

Afstand: 15,22 km. Volgens mijn bron is de route 15 km, dus je zou zeggen dat dat klopt. Maar vanaf de parkeerplaats tot aan het begin van de route is het ook bijna een halve kilometer zodat ik een afstand van om en bij de 16 km zou verwachten.

Bewegwijzerd? Nee. (Er is wel een wandelroutenetwerk in Voeren.)

"Bron": website Originele Wandelingen in België. Je vindt daar een routebeschrijving, een kaartje en de GPS-gegevens.

Start- en eindpunt: de routebeschrijving en de GPS-route begint bij de kerk van 's Gravenvoeren, Plein 198 (?), maar in het centrum van 's Gravenvoeren is de parkeertijd beperkt (blauwe zone). Daarom vertrok ik op parkeerplaats die opzij van de Boomstraat ligt, in de buurt van nr. 28. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: bij de kerk van 's Gravenvoeren ligt de bushalte 's Gravenvoeren Kerk en die wordt min of meer geregeld (wel nogal beperkt op zon- en feestdagen) bediend door lijn 39b van De Lijn en door de lijnen 139 (beperkt aantal ritten en niet op zon- en feestdagen) en 439 (vermoedelijk een schoollijn, maar ik vond geen gegevens ervan) van de TEC.

Aard van de wegen: heuvelachtig, gaande van vals plat tot behoorlijk steile stukken; grotendeels onverhard of halfverhard (hou rekening met modder), enkele paden gaan door weilanden en er is ook wel wat asfalt.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik begon in het centrum van 's Gravenvoeren en dat centrum is wel aardig, al heeft de Belgische lelijkheid ook daar hier en daar wel toegeslagen. Daarna volgde een prachtige tocht tussen (en soms ook door) weilanden, langs akkers, door en (vooral) langs bossen (meestal niet al te groot) in de ruime omgeving van 's Gravenvoeren en ook even vlakbij het Nederlandse dorp Mheer (gemeente Eijsden-Margraten). 's Gravenvoeren,Voeren,Limburg,Noor,Voerstreek,Land van Herve,Originele Wandelingen in BelgiëEnkele keren kwam er wat bebouwing in zicht, maar dat bleef nogal beperkt. Enkele van de wegen zijn soms schitterende holle wegen. Na veel beklimmingen werd ik beloond met een mooi uitzicht. En de Noor(beek) en de Voer vervolledigden het geheel.

 

Conclusie:

10/10. Een toproute: veel afwisseling, veel onverharde weg, niet te veel bebouwing, mooie uitzichten. Hou er wel rekening mee dat Voeren (zeker 's Gravenvoeren) nogal toeristisch is. Op een zonnige weekenddag of zomerdag (in het bijzonder op zondag) kan het er hier en daar erg druk zijn.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.