30/09/2017

Crupet en omgeving, zaterdag 30/09/2017

Dat ik deze keer in het zuiden van het land zou wandelen stond al min of meer vast. 30 september is immers voorlopig de laatste dag dat je daar zonder al te veel voorbereiding ongehinderd/veilig kan wandelen. De grootste kanshebber was eerst een Ardennenwandeling, maar door de weersvooruitzichten koos ik een wat westelijkere bestemming, met name het dorp Crupet (deelgemeente van Assesse) waar ik de routes P13 Jassogne en P1 Venatte combineerde.

 

Gegevens:

Afstand: 21,08 km. Volgens mijn kaart (zie verder) zou route P13 8 km lang zijn en route P1 10,9, samen dus 18,9 km. Maar volgens de nieuwe gegevens (zie bron) kwam ik op 8,7 en 11,4 km, samen 20,1 km en dat is ongeveer juist, lijkt me.

Bewegwijzerd? Ja, route P13 met een gele rechthoek en het cijfer 13 en route P1 met een groene rechthoek en het cijfer 1. Volgens mijn kaart zou het gaan om een gele ruit een een groen +-teken; mijn kaart is dus blijkbaar verouderd op dat gebied, maar de routes kwamen zo te zien nog grotendeels overeen. De bewegwijzering is goed tot uitstekend, alleen op sommige splitsingen heeft men niet gedacht vanuit het standpunt van de ter plaatse onbekende wandelaar: een wegwijzer zonder pijl op of net voor een onduidelijke splitsing kan voor verwarring zorgen. Erger was een wegwijzer op route P1: voor de splitsing wees de groene pijl naar rechts, maar op de splitsing wees een groene pijl naar links. Gelukkig was ik alert genoeg om voor dat ik echt afgedwaald was te zien dat er bij die 2de groene pijl het cijfer 3 stond. Het ging om de bewegwijzering van een route van buurgemeente Yvoir.

"Bron": wandelkaart Assesse (Balades entre Bocq & Samson) van het NGI en de toeristische dienst van Assesse.

Start- en eindpunt: de parkeerplaats achter Café Le Pachis, Rue Haute 5 (?), Crupet (Assesse). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de route passeert langs de bushalte Crupet Chapelle St.-Roch en die wordt bediend door lijn 128 van de TEC Namur-Luxembourg, maar die lijn rijdt slechts enkele keren per dag van maandag tot zaterdag.

Aard van de wegen: heuvelachtig met soms lange hellingen en enkele steile stukken (maar doenbaar voor een ietwat geoefende wandelaar); route P13 bestaat volledig uit verharde wegen (waaronder een te lang stuk over een verbindingsweg), route P1 bestaat uit een afwisseling van verharde en onverharde wegen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik begon met route P13. Die maakte eerst een rondje door het mooie dorp Crupet, niet voor niks een van de Plus beaux villages de la Wallonie. Daarna stapte ik vooral tussen velden en weilanden, maar ook langs een bosrand, helaas iets te lang over een net wat te drukke weg. De route voerde me ook nog door het mooie gehuchtje Jassogne (met dorpslinde).Crupet,Assesse,Condroz,provincie Namen

Route P1 ging ook eerst door Crupet, maar minder lang. Voorbij de uitlopers van de bebouwde kom kreeg ik in het Bois de Ronchinne eindelijk onverharde weg onder mijn voeten. Na een mooi traject door het bos vervolgde ik mijn weg door/langs de bosrand, in de vallei van de Crupet (ook een beek), helaas weer over een weg met net te veel verkeer om aangenaam te zijn. Een behoorlijk lange en soms nogal steile klim tussen weilanden bracht me naar de Ferme de Venatte. Voorbij de hoeve kwam ik in het Bois de Godinne (?) terecht. Na een mooi stuk door het bos daalde ik tussen weilanden en velden af naar de rand van Mont. Nu volgde een afwisseling van bebouwing en landbouwgrond (mooi veldweggetje). Via nog maar eens een net te drukke weg tussen de dorpen bereikte ik Ivoy. Vanaf daar ging het tussen de velden, langs de bosrand en even door een bos terug naar Crupet.

 

Conclusie:

7/10. Route P13 krijgt van mij een erg nipte 6. De pluspunten zijn mooie uitzichten, de relatieve rust en het mooie dorp Crupet. De minpunten: volledig verhard waarvan een te lang stuk over de verbindingsweg Crupet – Assesse, een weg die wel niet heel druk is, maar te druk om als wandelroute te dienen – er was bovendien meestal ook geen noemenswaardige bewandelbare berm. Route P1 krijgt een ruime 7. De pluspunten: opnieuw het mooie dorp Crupet, veel afwisseling, mooie uitzichten. Minpunten: wat veel verharde wegen en ook deze keer weer een net wat te lang stuk langs een verbindingsweg. Vermits route P1 langer is dat P13 rond ik het gemiddelde van 6,5 af naar boven.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.