23/09/2017

"Langs de Stenen der Zaligheden", Reusel en (ruime) omgeving, zaterdag 23/09/2017.

Mijn wandeling van vandaag heeft dit jaar al enkele keren mijn preselectie gehaald, maar vandaag pas kwam het er uiteindelijk van. Ik stapte de route Langs de Stenen der Zaligheden in en rond Reusel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

 

Gegevens:

Afstand: 19,67 km, volgens mijn bron is de route 19 km, het verschil is te verwaarlozen.

Bewegwijzerd? Nee, maar er is wel een (of meerdere) wandelroutenetwerk in de streek en dat wordt wel als aanwijzing gebruikt in de routebeschrijving.

"Bron": website Klik, print en wandel, daar vind je o.a. de routebeschrijving, een kaart en de GPS-track.

Start- en eindpunt: bij Taverne d'n Ouwe Brandtoren, bij natuurpoort De Brandtoren, Burgemeester Willekenslaan 5, Reusel (NL). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde bushalte lijkt me Reusel Busstation te zijn op ongeveer 3 km (enkel) van het startpunt, bediend door de Belgische lijn 430 van De Lijn en door de lijnen 143 en 319 van Bravo.

Aard van de wegen: vlak (of het scheelt niet veel); grotendeels onverhard of halfverhard met enkele stukken asfalt (volgens mijn bron zou 96% van de route onverhard zijn, dat zou kunnen kloppen al lijkt het mij toch ietwat optimistisch geschat/gemeten).

 

Indrukken over de route/het landschap:

Grote delen van de route gingen door het bos. Naaldbossen leken te overheersen, maar er stonden toch ook loofbossen en er was een afwisseling van jong en oud bos en van dichte en minder dichte begroeiing. Er was hier en daar ook heide, heideachtige begroeiing Reusel,Reusel-De Mierden,Noord-Brabant,Kempen,Reuselse Moeren,bosen tot dat laatste reken ik ook de Reuselse Moeren, een (grotendeels?) afgegraven veengebied, tegenwoordig een mooi natuurgebied. Hier en daar zijn er ook enkele vennen. Maar Noord-Brabant is ook een agrarische provincie en dus waren er uitgestrekte landbouwgebieden (vooral akkers, naar het einde toe ook weiland) met helaas van die industrieel aandoende stallen en schuren erbij.

 

Conclusie:

8/10. Ik begin deze keer met de minpunten: de uitgestrekte landbouwgebieden halen de score naar beneden, zeker daar waar er van die industrieel aandoende gebouwen schijnen bij te horen en het verkeerslawaai van de E34 op een deel van de route is ook een belangrijk minpunt. Pluspunten: mooie bossen, afwisseling, relatief rustig, vrij weinig bebouwing.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.