16/09/2017

Ouren en omgeving, zaterdag 16/09/2017.

Vandaag combineerde ik anti-accijnstoerisme in het Groothertogdom Luxemburg met een wandeling in en vooral rond Ouren (Burg Reuland), al voerde die wandeling me ook deels door ons kleinste buurland, met name door Lieler (Luxemburgs Léiler) (een deelgemeente van Clervaux) en in de buurt van Weiswampach. Ik combineerde de routes Lieler – Ouren (vanaf hier route 1) en Schierbach – Rehbach – Ouren (route 2).

 

Gegevens:

Afstand: 15,49 km. Volgens de kaart is route 1 7,3 km en route 2 8,6 km, samen 15,9 km dus. Maar beide routes lopen – als ik het goed heb – deels samen en het samenlopende deel heb ik slechts een keer bewandeld.

Bewegwijzerd? Ja, de eerste route met een groene (liggende) rechthoek en de tweede route met een blauw +-teken. De bewegwijzering is uitstekend, al is ze enkele keren wat ongelukkig geplaatst (iets te ver voorbij een splitsing).

"Bron": wandelkaart Burg Reuland – Ouren (das Ourtal im Dreiländereck) van het NGI i.s.m. het Tourismusagentur Ostbelgien en de plaatselijke toeristische dienst(en). Over de tweede route vind je ook informatie (en de GPS-track) op de voornoemde link van de Oostbelgische toeristische dienst.

Start- en eindpunt: Ik vertrok bij het Europadenkmal, vlakbij het drielandenpunt België-Duitsland-Luxemburg, langs de weg Ouren (B) – Lieler (L) (straatnaam Ouren, vanuit het centrum van Ouren de richting Lieler volgen). Maar volgens de kaart is het vertrekpunt van de wandelingen het centrum van Ouren, zonder verdere aanduidingen. Vermits alle parkeerplaatsen die ik daar zag op de een of andere manier gereserveerd waren voor klanten (de twee (?) hotels) of voor kerkbezoekers (bij de kerk) (al weet ik niet of en hoe men die reservaties kan afdwingen), koos ik dus het vertrekpunt bij het monument bij de grens. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: Ouren wordt alleen door de TEC-lijn 496 bediend en dat is een pure scholierenrit. Een alternatief is vertrekken en eindigen in Lieler; de halte Lieler Schull wordt zo te zien vrij geregeld bediend door de lijnen 557 en 660.

Aard van de wegen: varieert van licht tot sterk heuvelachtig; route 1 bestaat – op een ministukje na – volledig uit verharde wegen, route 2 is een mix van verharde, halfverharde en onverharde wegen en paden (hier en daar modderig) waarbij de echt verharde delen in de minderheid lijken te zijn.

 

Indrukken over de route/het landschap:

De eerste route voerde me van het Europadenkmal naar de Our. Vervolgens ging het langs de Our (meestal op enige afstand van de weg) tot bij de monding van een zijbeek (de naam ervan vind ik niet zo direct terug). Via de vallei van dat beekje klom ik het Ourdal uit naar het dorp Lieler. Tot daar wandelde ik afwisselend door het bos en langs weilanden. Voorbij Lieler ging het langs de verbindingsweg CR338 tussen velden en weilanden terug naar het monument, in de buurt van de grens was er ook weer wat bos.Ouren,Burg Reuland,provincie Luik,Oostkantons,Ost Belgien,Ardennen,Belgische Eifel,Lieler,Clervaux,Groothertogdom Luxemburg

De eerste route liep vanaf het monument nog wel verder naar het centrum van Ouren, maar dat deel liep samen met de tweede route die ik dus vanaf daar oppikte. Via de verbindingsweg ging het tussen de weilanden naar de Our en vervolgens door de nogal verspreide bebouwing van Ouren. Na de tweede oversteek van de rivier kwam ik bij de mooie Peterskirche die aan de rand van het dorp ligt. Nog even ging het – deels langs de rotsen – over de weg maar bij Rittersprung mocht ik een kleiner weggetje opzoeken. Afwisselend door bossen, tussen weilanden en over de Luxemburgse grens eveneens langs akkers ging het verder. Er waren ook nog enkele mooie beekjes te zien.

 

Conclusie:

8/10. Als de eerste route niet volledig uit verharde weg zou bestaan hebben waarbij er een te lang stuk verbindingsweg zit (weliswaar rustig), zou ik een 9 of misschien zelfs een 10 gegeven hebben. De routes zijn nl. nogal afwisselend, rustig en hebben mooie uitzichten en de Our en de kleine zijbeekjes ervan vervolledigen het plaatje.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.