07/09/2017

RivierPark Maasvallei, De Drie Eigen (omgeving Kessenich, Thorn en Wessem), donderdag 7/09/2017.

Omdat de weersvooruitzichten voor het weekend er niet al te rooskleurig uitzien en omdat ik dan nog enkele verplichtingen heb, vond ik deze relatief mooie en vrije donderdagnamiddag een goed tijdstip voor een wandeling. Ik ging nog eens wandelen in wandelgebied Drie Eigen van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, deelgebied RivierPark Maasvallei. Mijn vorige poging om een deel van de route die ik vandaag wandelde te wandelen liep nogal mis. Daarom, maar toch vooral omdat de route door het beëindigen van de ontgrinding in een deel van het gebied nu eindelijk volledig kan gevolgd worden (voorheen waren er twee doodlopende "aftakkingen"), herhaalde ik mijn poging van drie jaar geleden en ik knoopte er een andere route aan vast.

 

Gegevens:

Afstand: 19,61 km. De eerste route zou 11 km zijn, de tweede 6,7 km (volgens mijn bron) en de verbinding zou twee keer 450 m zijn, in het totaal zou dat moeten uitkomen op 18,6 km. Ik heb me door onoplettendheid en een onoordeelkundig geplaatste wegwijzer wel twee keer vergist en dat leverde ook wel minstens 200 m extra op. De rest zal wel te verklaren zijn door kleine zijsprongetjes en GPS-afwijkingen.

Bewegwijzerd? Ja, de eerste route met een rode driehoek, de tweede met een oranje cirkel en als verbinding volgde ik een deel van de route die bewegwijzerd is met een gele zeshoek. De bewegwijzering is telkens in beide richtingen aangebracht en ze is over het algemeen in orde. Maar af en toe is men wat te zuinig geweest met de wegwijzers (bijvoorbeeld bij de plas Grote Hegge net voor de Nederlands-Belgische grens) en soms zijn ze wat onoordeelkundig geplaatst (bijvoorbeeld voorbij de jachthaven/bedrijventerrein van Wessem waar het niet echt duidelijk is of je op de dijk of op de weg ernaast moet wandelen).

"Bron": eerdere wandelingen in de streek en vooral de website Wandelen in Limburg. Op die site vind je een kaart en kan je de GPS-tracks downloaden (rode route hier, oranje route hier).

Start- en eindpunt: het voormalige douanekantoor van Kessenich, Venlosesteenweg 402 (?) Kessenich (Kinrooi). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: er zijn enkele bushaltes in de buurt en die worden bediend door lijn 15 (spits- en of schoolritten) en/of belbus 720 van De Lijn – een voorbeeld is de halte Kessenich Molenwegske (alleen 720) op ongeveer 600 meter van de route. Een alternatief is vertrekken in Nederland, bijvoorbeeld de bushalte Thorn Trippaardstraat op iets minder dan 200 meter van de route; deze halte wordt regelmatig bediend door lijn 73 van Arriva.

Aard van de wegen: zo goed als vlak; een mengeling van verharde, halfverharde en onverharde wegen en paden, vooral in het Vijverbroek is er een grote kans op modder.

 

Indrukken over de route/het landschap:

De routes voerden me afwisselend door bebouwing (lintbebouwing langs de Belgische N78, de rand van de mooie historische kern van Thorn, de nieuwere bebouwing van Thorn, de rand van Wessem met helaas een lelijk bedrijventerrein en de dorpskom van Kessenich die op zijn best niet onaardig is), landbouwgrond (akkers en weilanden) en natuur (kleine (broek)bossen, struiken, ruigte). In de laatste categorie zijn het Vijverbroek (een verlande voormalige Maasmeander) en Koningssteen-Kollegreend (op de oevers van twee Maasplassen – voormalige grindgroeves – en deels langs de Maas, op de Belgisch-Nederlandse grens) zeker het vermelden waard. Kessenich,Kinrooi,Limburg,Drie Eigen,RivierPark Maasvallei,Maasvallei,Maasland,Maaskant,VijverbroekEr is nog een derde natuurgebied, het Meggelveld tussen Wessem en Thorn (naar verluidt een voormalige kleigroeve). Dit vond ik wat minder, het bestond uit bos en twee (?) grotendeels aan het zicht onttrokken plassen. Dat ik het wat minder vond zal wellicht te maken hebben met twee dingen: ten eerste dat de weg erlangs verhard is en ten tweede de vlakbij gelegen snelweg. Tot overmaat van ramp volgde de route nadien een te lange tijd de weg langs de snelweg. Ook nog vermeldenswaard is dat ik buiten de Maas en de Maasplassen nog twee andere waterlopen volgde en/of kruiste, met name de Itterbeek/Thornerbeek en de Witbeek.

 

Conclusie:

7/10 voor het geheel. De rode route is zeker 9/10 waard (mooie natuur, afwisseling, relatief veel onverhard), maar de oranje route krijgt van mij een 4/10 (veel te veel asfalt, te veel bebouwing, het te lange stuk langs de autosnelweg). Vermits de betere route langer is, rond ik het gemiddelde (6,5) af naar boven …

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.