02/09/2017

"Le Coreux-La Warche-Bayhon-Trois Hêtres", Xhoffraix en omgeving, zaterdag 2/09/2017.

Vandaag geraakte ik eindelijk nog eens tot in de Ardennen. Ik koos voor een route in en rond het plaatsje Xhoffraix (een gehucht van Bévercé wat op zijn beurt dan weer een deelgemeente van Malmedy is). Ik wandelde daar al vaker, maar ik deed deze route nog nooit en de wandelingen daar vielen nog nooit echt tegen.

 

Gegevens:

Afstand: 16,08 km, dat is inclusief een kleine wegvergissing en enkele zijsprongetjes. Volgens de kaart is de route 14 km.

Bewegwijzerd? Ja, met een blauw +-teken. De bewegwijzering is over het algemeen goed tot uitstekend. Opmerkingen: (1) op het traject langs de Warche zouden enkele extra wegwijzers wel mogen, (2) waar de route de Route de Hargister oversteekt kan de bewegwijzering voor de route in tegengestelde richting voor verwarring zorgen en (3) hier en daar zijn de wegwijzers aan vervanging of schoonmaak toe.

"Bron": wandelkaart Au Pied des Fagnes van het NGI i.s.m. de regionale en lokale toeristische diensten.

Start- en eindpunt: bij de kerk, Rue Curé Beckmann, Xhoffraix (Bévercé, Malmedy). Daar staat geen infobord; je vindt wel een infobord aan de Rue Marie Solheid (daar is ook parkeergelegenheid trouwens), maar daar staat om een mij onbekende reden mijn route niet op. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: langs de route (in de buurt van voornoemd infobord) ligt bushalte Xhoffraix Hôtel Tchession en die wordt van maandag tot zaterdag bediend door lijn 397 van de TEC Liège-Verviers, maar niet erg frequent.

Aard van de wegen: heuvelachtig, gaande van vals plat tot behoorlijk steile hellingen; bijna de hele route bestaat uit onverharde wegen en paden of grindwegen, alleen in Xhoffraix en op een heel kort stuk tussendoor wandel je op asfalt (in het totaal is het hooguit een tweetal kilometer, schat ik), enkele paden zijn uitdagend (boomwortels, stenen, half overwoekerd, enz.).

 

Indrukken over de route/het landschap:

De kerk van Xhoffraix ligt nogal aan de rand van het dorpje zodat ik al heel vlug de laatste huizen achter me kon laten. Na een kort stukje tussen de weilanden (met gelukkig ook al bomen) bereikte ik het bos. Daarna ging de route gedurende lange tijd door het bos, bos dat hier en daar wel kaalgeslagen is. En in het bos volgde de paden/weggetjes lange tijd het water, eerst de Rau du Côreu (?), vervolgens de veel grotere Warche, dan de (Rau de) Bayehon Xhoffraix,Bévercé, Malmedy,provincie Luik,Ardennenen tenslotte de Rau de Pouhon. In de buurt van laatstgenoemde beek werd het bos smaller en af en toe was de bosrand en het grasland erlangs te zien. Aan de overkant van de weg Xhoffraix – Longfaye werd het bos weer wat breder, maar verderop maakte het af en toe plaats voor veen- en/of heideachtige stukken, al kan dat ook een tijdelijke situatie zijn door kaalslag in recente jaren. Na een kort traject tussen door bomen omzoomde weiden bereikte ik opnieuw de bebouwde kom van Xhoffraix waar ik deze keer wat langer door wandelde. Opmerkelijk zijn bij enkele oudere woningen/hoeves de erg hoge beukenhagen die als bescherming tegen wind, regen en sneeuw moeten dienen.

 

Conclusie:

10/10, een erg mooie en afwisselende route zonder grote minpunten. Sommige paden kunnen wel vrij druk bewandeld zijn.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

 

GPS-track: hier.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.