26/08/2017

338 Sint Joost, zaterdag 26/08/2017.

Deze keer wandelde ik weer in Nederlands-Limburg, deze keer in de omgeving van Sint Joost (gemeente Echt-Susteren) en Montfort (gemeente Roerdalen).

 

Gegevens:

Afstand: 14,23 km.

Bewegwijzerd? Nee, maar zowel de gemeente Echt-Susteren als de gemeente Roerdalen hebben een wandelroutenetwerk met knooppunten en die knooppunten worden als aanwijzing gebruikt in de routebeschrijving.

"Bron": website Wandelgids Zuid-Limburg, daar vind je een routebeschrijving, de GPS-track, een kaartje en nog wat extra informatie en gegevens.

Start- en eindpunt: officieel bij een café aan de Rijksweg Noord, maar ik vertrok op het plein bij de kerk aan het kruispunt van de Kantstraat met de Caulitenstraat, in Sint Joost dus. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: zo te zien is de enige (!) bushalte in Sint Joost de halte Sint Joost Hingenderstraat, op een kleine 800 meter van de route, regelmatig bediend (weliswaar deels als lijntaxi, een soort belbus) door lijn 61 van Arriva.

Aard van de wegen: vlak tot licht heuvelachtig, grote delen zijn onverhard of halfverhard, maar er zit ook wel asfalt in de route.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route wandelden we door de bebouwde kom van Sint Joost. Via een uitgestrekt tuinbouwgebied (asperges, prei, enz.) kwamen we aan de bosrand. Vervolgens ging het geruime tijd afwisselend door bos, tussen akkers en grasland. Even kwam de bewoonde en bebouwde wereld goed zichtbaar en hoorbaar in beeld (verspreide bebouwing, spoorlijn Maastricht – Roermond en de snelwegen A2 en A73), maar voor het overige bleef de bebouwing praktisch volledig beperkt tot twee historische hoeves. In de buurt van die hoeves kwamen we Sint Joost,Echt-Susteren,Montfort,Roerdalen,Nederlands-Limburglangs mooie meidoornhagen en door dreven met prachtige Amerikaanse eiken (ja, die kunnen ook mooi zijn). We kwamen ook langs de rand van de bebouwde kom van Montfort en daar vlakbij lag een zo te zien enigszins verkommerde camping – de route ging twee keer een hele tijd langs de omheining ervan. Een eind voorbij de camping liep de route wat langer door het bos. Daarna echter ging het weer door het uitgestrekte tuinbouwgebied rond Sint Joost, met eerst nog wat verspreide huizen en vervolgens nog een bosrand. Het laatste deel van de route was hetzelfde als het eerste: door het tuinbouwgebied terug naar de bebouwde kom en de kerk van Sint Joost.

 

Conclusie:

7/10. Een route met redelijk wat afwisseling (akkers, grasland, bos) en enkele mooie paden/weggetjes, maar er zitten toch wat te veel saaie delen tussen (die dan ook nog eens soms net te lang duren) om echt heel hoog te scoren.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.