20/08/2017

255 Brunssummerheide, zondag 20/08/2017.

Na enkele dagen Pukkelpop wist ik niet of ik in staat zou zijn tot een wandeling. Maar omdat ik mij niet te zeer laat gaan en ik niet al te laat terug thuis was, koos ik voor een relatief korte wandeling op en rond de Brunssummerheide in de omgeving van … Brunssum, Nederlands-Limburg. Ik was er vorig jaar ook al toen de heide bloeide, maar dat is niet zo erg en omdat ik veel paden van vorig jaar nu in de tegengestelde richting stapte, voelden ze nieuw aan.

 

Gegevens:

Afstand: 9,23 km, volgens mijn bron zou het 8,7 km moeten zijn, wat dus ongeveer klopt, rekening houdend met GPS-afwijkingen en hier en daar een extra kronkel van mezelf.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel ettelijke bewegwijzerde routes in de omgeving en de wegwijzers ervan worden in de routebeschrijving ook als aanwijzingen gebruikt.

"Bron": website Wandelgids Zuid-Limburg. Daar vind je een routebeschrijving, kaartje en de GPS-track.

Start- en eindpunt: de parkeerplaats aan de parallelweg van de Nieuwenhagenerweg, Brunssum, Nederland (locatie volgens G*****: 50.935545, 5.999485); een beter alternatief (het officiële startpunt heeft naar verluidt geen al te beste reputatie en er leken mij zelfs op een zondagnamiddag al enkele vage figuren rond te hangen) is bijvoorbeeld de parkeerplaats van de manège aan het einde van de Ouverbergstraat. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: op of direct bij de route leken mij geen bushaltes te zijn, maar de halte Heerlen Gaardstraat ligt op ongeveer 600 meter (?) van de route en die halte wordt regelmatig bediend door lijn 29 van Arriva.

Aard van de wegen: grote delen van de route bestaan uit onverharde (hou rekening met mul zand hier en daar!) en halfverharde wegen en paden, afgewisseld met enkele stukken asfalt; heuvelachtig met enkele steile stukken.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Dit is een van die routes die gemakkelijk vrij kort samen te vatten is. Ik wandelde afwisselend door bos en heide, af en toe afgewisseld met grasland. Water is er ook te vinden in de vorm van de Roode Beek, enkele vennetjes en de Koffiepoel, een plas ontstaan door bruinkoolwinning (dagbouw) in het verleden.Brunssum,Hoensbroek,Heerlen,Nederlands-Limburg,Brussummerheide,heide Bebouwing blijft volledig op de achtergrond (soms wel de dichtbije achtergrond) en wegen waarop gemotoriseerd verkeer rijdt zijn er nergens op de route. Hou wel rekening met alleterreinfietsers (er liggen enkele bewegwijzerde routes voor hen), zeker op de soms erg smalle paadjes.

 

Conclusie:

10/10, een erg afwisselende route met enkele mooie uitzichtspunten. Minpunten: het start- en eindpunt en het feit dat de Brunssummerheide soms of tenminste toch op enkele plekken het slachtoffer lijkt te worden (of al geworden is) van zijn eigen succes (drukte). Het ven (?) bij de Roode Beek lijkt meer op een zwemvijver voor honden dan op een natuurgebied.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.