13/08/2017

"Belse heide en broeken", omgeving Geel-Bel, zondag 13/08/2017.

Ik had oorspronkelijk een wandeling in de Ardennen in gedachten, maar omdat de weersvooruitzichten
voor die streek nogal aan de sombere kant waren, bedacht ik me en koos ik nog eens voor een
Originele wandeling, nl. de route "Belse heide en broeken" in de omgeving van Geel. En omdat het
volgende week zeker ook niet zal lukken, zullen de Ardennen dus nog minimaal twee weken op mij moeten
wachten laughing

 

Gegevens:

Afstand: 17,89 km. Volgens mijn bron is de route 17 km lang.

Bewegwijzerd? Nee.

"Bron": website Originele Wandelingen in België, daar vind je een kaartje, de routebeschrijving en de GPS-track.

Start- en eindpunt: bij de kerk van Geel-Bel, bij het kruispunt Hoogstraat – Bel in Geel-Bel. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: vlakbij mijn vertrekpunt ligt de bushalte Geel Bel Kerk, die wordt vooral bediend door belbus 921 van De Lijn Antwerpen, aangevuld met enkele spitsritten van lijn 84 van De Lijn Limburg. Een alternatief is de halte Meerhout Zavelberg op ongeveer 150 m van de route; deze halte wordt geregeld aangedaan door lijn 299 van De Lijn Limburg.

Aard van de wegen: vlak tot licht heuvelachtig; grotendeels onverharde en halfverharde wegen en paden, afgewisseld met wat asfalt.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Na mijn vertrek in het centrum van het Geelse gehucht Bel wandelde ik afwisselend tussen velden, weilanden, ruigte, bossen (meestal niet al te groot) en (herstelde) heide. Af en toe was er wat verspreide bebouwing of groepjes huizen, met name in de buurt van Zittaart en Meerhout, maar helaas kwam de grote plaag van de Netevallei ook voor, de buitenverblijven.Bel,Geel,provincie Antwerpen,Kempen,originele wandelingen,ven En er was ook een groot recreatiegebied en enkele visvijvers. Buiten de visvijvers was er nog water: ik ontmoette enkele keren de Grote Nete, voorts was er een groot ven, de Zeeploop en nog wat kleinere beekjes en/of sloten.

 

Conclusie:

7/10. Gemengde gevoelens … Enerzijds vond ik dit de tot nu toe minste van de originele wandelingen, anderzijds denk ik dat de ontwerper er alles uitgehaald heeft wat er uit te halen valt, veel beter kan in deze omgeving niet, vrees ik (daarbij ga ik af op eerdere wandelingen in de streek). Dat komt vooral door de ruimtelijke wanordening in het verleden (hopelijk is dat nu niet meer het geval) waardoor er her en der buitenverblijven en recreatiedomeinen over het landschap verspreid werden, schijnbaar zonder veel beleid. En de moderne landbouw, met zijn uitgestrekte maisaanplantingen helpt natuurlijk ook niet om een streek echt aantrekkelijk te maken voor wandelaars.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.