06/08/2017

Pietersheim - Vallei van de Ziepbeek, zondag 6/08/2017.

Deze keer wandelde ik in wandelgebied Pietersheim, in of grotendeels in het Nationaal Park Hoge Kempen. In september vorig jaar was ik er nog, maar de wandelroutes zijn inmiddels vernieuwd en het natuurgebied Vallei van de Ziepbeek, waar mijn route deels door ging, blijft een van de mooiste gebieden van (Belgisch-)Limburg. Deze keer combineerde ik de blauwe route en de paarse route.

Let op: door bosbouwwerkzaamheden heeft men de blauwe route deels omgeleid en dit tot ergens einde dit jaar. Die omleiding is zo grondig dat men zelfs enkele wegwijzers verwijderd heeft. Ik heb die omleiding genegeerd – er stond trouwens ook geen enkel verbodsbord of iets dergelijks – en zo kon ik zien dat er van die werkzaamheden amper iets te zien was. Ik neem aan dat je zeker op zon- en feestdagen en wellicht ook op zaterdag zonder veel problemen de originele route kan stappen, mogelijk met wat extra modder bij neerslag en mogelijk zouden er wel eens wat boomstammen over het pad kunnen liggen. Jammer dat men bij het RLKM niet rekent op het gezond verstand van de wandelaars …

 

Gegevens:

Afstand: 20,4 km. Volgens mijn bron (zie lager) is de blauwe route 6,8 km en de paarse 11,2 km, samen dus 18 km. Het verschil is wat groot om het alleen aan GPS-afwijkingen toe te schrijven of aan twee korte zijsprongetjes, wellicht heeft men dus toch wat fout gemeten.

Bewegwijzerd? Ja, een route met een blauwe ruit en de andere met een paars trapezium.

"Bron": website Wandelen in Limburg, daar vind je een kaart en kan je de GPS-tracks downloaden. Let op: de GPS-track van de paarse route wijkt op twee punten af van de route op het terrein en die van de blauwe op een punt.

Start- en eindpunt: de instapplaats bij het kruispunt van de Bessemerstraat en de Gijzenveldstraat in Zutendaal, tegen de gemeentegrens met Lanaken. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: bij mijn vertrekpunt ligt de bushalte Zutendaal Bessemer (volgens G***** heet ze "Valkenbergstraat") en die wordt regelmatig bediend door lijn 45 (tenminste door de tak naar/van Maastricht) van De Lijn Limburg.

Aard van de wegen: deels vlak, deels heuvelachtig; grotendeels onverhard, alleen het begin, het einde en in de buurt van het recreatiegebied van Neerharen vind je asfalt.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deeltje van de route wandelde ik tussen de verspreide huizen van de Zutendaalse wijk Bessemer. Daarna volgde gedurende lange tijd vooral bos, afgewisseld met heide en heideachtige gebieden. Na een hele tijd kwam er wat bebouwing in beeld, een recreatiezone met de gebouwen van een jeugdbeweging, een manège, het hotel La Butte aux Bois (zo te zien niet echt goedkoop) en verderop nog iets dat – tussen de bomen door – leek op een vakantiepark (met bungalows). Rekem,Lanaken,Limburg,Hoge Kempen,Nationaal Park Hoge Kempen,Kempens Plateau,KempenIn deze omgeving liggen er ook enkele vijvers, ooit aangelegd voor de viskweek. De meeste lagen niet direct langs de route (maar mits een kort zijsprongetje zijn ze wel bereikbaar), behalve de Aspermansvijver en een kleinere naamloze (?) vijver. Vervolgens was het weer al bos en heide wat de klok sloeg. Het was trouwens niet alleen de traditionele struikheide die ik zag, in de omgeving van de Ziepbeek (ook soms geschreven als Zijpbeek) kwam ik door een nat heidegebied. Het allerlaatste deeltje van de route ging langs weilanden en verspreide bebouwing terug naar waar ik ruim 20 km eerder gestart was.

 

Conclusie:

10/10, een heel mooie en afwisselende route. Minpuntjes: het traject in de buurt van La Butte aux Bois is wat minder en bij wedstrijden op het rallycrosscircuit in Opgrimbie, zoals vandaag, is er redelijk wat geluidshinder op een deel van de route. Die minpuntjes wegen totaal niet op tegen de schoonheid en de (relatieve) rust van de route.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Commentaren

Voorlopig bij mij nog hele korte wandelingen, maar deze ziet er uit als eentje die ik later wel eens wil proberen.

Gepost door: Babs | 13/08/2017

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.