30/07/2017

"Busjoptocht", Leudal, zaterdag 29/07/2017.

Mijn wandeling van vandaag bracht me naar de Nederlands-Limburgse gemeente Leudal en ook naar het gelijknamige natuurgebied.

 

Gegevens:

Afstand: 20,9 km. Ik had mijn GPS niet bij me (domweg vergeten), maar volgens mijn computer is de track 20,7 km lang en mijn wegvergissing schat ik op ongeveer 200 meter.

Bewegwijzerd? Nee, maar de gemeente Leudal heeft wel een wandelroutenetwerk (met knooppunten) en de route volgde grotendeels de bewegwijzerde routes.

"Bron": de website "Klik, print en wandel", daar vind je de routebeschrijving, een kaart en de GPS-track.

Start- en eindpunt: bij de kerk van Roggel, Markt 1 in Roggel (gemeente Leudal, Nederlands-Limburg). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de halte Roggel Brugstraat wordt zo te zien door alle buslijnen die Roggel aandoen bediend en dat zijn de lijnen 75 (OV Lijntaxi, een soort belbus), 79 (idem als 75), 371 (reguliere lijn), 372 (idem als 371) en 675 (scholierenlijn) van Arriva Limburg.

Aard van de wegen: vlak tot licht heuvelachtig; volgens mijn bron zou 87% van de route onverhard zijn en dat zou kunnen kloppen, zeker als je ook de grindwegen daarbij telt en dus is 13% verhard.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste stukje van de route ging door de bebouwde kom van Roggel (het oudste deel daarvan is best wel mooi, maar daarna is het gewoontjes) en vervolgens tussen verspreide bebouwing afgewisseld met landbouwgrond en ook wel een klein bosje. Daarna wandelde ik geruime tijd afwisselend door heide, ruigte, bos, velden en weilanden. Hoewel de dorpen Heythuysen en Baexem in de buurt lagen, bleef de bebouwing beperkt tot wat verspreide huizen of boerderijen. Busjoptocht,Klikprintenwandel,Roggel,Leudal,Nederlands-LimburgPas in de buurt van Haelen kwam ik vlakbij dichtere bebouwing. Dit was ook het saaiste stuk, niet alleen door de dichtere bebouwing, maar ook doordat het landbouwgebied daar wat uitgestrekter was en er – uiteraard – voor een deel uit maïsaanplantingen bestond. Gelukkig kon ik dat routedeel toch nog vrij vlug achter me laten en kon ik mijn weg vervolgen door het bos, afgewisseld met weilanden, ruigte en ook nog wat akkers. Op het laatste ging het door de bebouwde kom van Roggel terug naar de kerk. Beken en beekjes zoals de Roggelse Beek, de Leubeek/Tungelroyse Beek en de Zelsterbeek vervolledigen het plaatje.

 

Conclusie:

9/10, een mooie en afwisselende route, maar net wat te gewoon voor een topscore.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.