22/07/2017

Limbourg en (ruime) omgeving, zaterdag 22/07/2017.

Deze keer trok ik naar het historische stadje Limbourg, eens de hoofdplaats van het Hertogdom Limbourg (of Limburg) (en dat heeft buiten de naam vrijwel niets met de huidige Belgische of Nederlandse provincie te maken, maar daarover vind je bijvoorbeeld op Wikipedia veel meer informatie), maar nu een ietwat ingeslapen plaatsje hoog boven de Vesder in de provincie Luik. Mijn wandeling, getiteld "Hagenpaden omheen Limbourg" voerde me door de ruime omgeving ervan.

 

Gegevens:

Afstand: 15,7 km. Volgens mijn bron zou het 14,5 km moeten zijn; minstens 200 meter van de extra afstand is te verklaren door onoplettendheid en ik ben op een punt ook even van de route afgeweken omdat er een mooi uitzichtpunt was.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel bewegwijzerde routes in de streek.

"Bron": Route You, waar ik een beknopte routebeschrijving, een kaart en de GPS-track vond.

Start- en eindpunt: de Place St.-Georges in Limbourg (let op: enorm slecht wegdek, voor wie dat een probleem vindt is er parkeergelegenheid in de buurt van het historische centrum). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: in de buurt van het centrum van Limbourg is er zo te zien geen bushalte. De beste optie is ofwel de bus nemen tot de halte Goé Monument of Village, geregeld (maar niet op zon- en feestdagen) bediend door TEC-lijn 724. Ofwel neem je de L-trein Spa-Géronstère – Aken tot de halte Dolhain-Gileppe, vanaf daar is het ongeveer 1,5 km (enkel) tot op de Place St.-Georges.

Aard van de wegen: heuvelachtig, met zo goed als geen vlakke stukken, een keer zit er een lange klim en een lange afdaling in en af en toe wordt het behoorlijk steil; veel onverharde wegen en paden (soms bijna overwoekerd, soms is de bodem rotsachtig zodat het op een verharde weg lijkt, soms gaan de paden door weilanden), maar ook halfverharde en verharde wegen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik vertrok in het mooie historische centrum van Limbourg. Na een kort stuk door het nieuwere deel van het plaatsje, bereikte ik het eerste hagenpad. In het Land van Herve en de aangrenzende streken zijn de weilanden en ook wel de akkers immers vaak nog geheel of gedeeltelijk omzoomd door hagen. Ik wandelde dus hoofdzakelijk tussen weides en ook wel langs een enkele akker, maar door de vele hagen leek het dikwijls alsof ik door een bos(je) wandelde. limbourg,provincie luik,land van herveIk passeerde ook enkele verspreide boerderijen en het verlaten sanatorium (?) van Dolhain, hoewel het door een of andere activiteit nu niet zo verlaten was. Voorbij dat sanatorium (?) bereikte ik de Vesder. Hierna ging het even over de berm van de N61, maar daarna mocht ik het bos in; dat bos ligt op de flank van de vallei van de Vesder en van een zijbeekje daarvan (waarvan ik de naam niet zo direct kan terugvinden). Na een mooi bostraject (met een mooi uitzichtpunt) kwam ik bij de bosrand en bij het gehucht Neuville verliet ik het bos. De rest van het traject voerde me vooral tussen weilanden en langs een enkele akker, heel vaak al dan niet deels omzoomd door hagen. Ik kwam ook door het gehucht Les Surdents, waar ik de Vesder en de N61 opnieuw ontmoette, verder door een uitloper van de bebouwde kom van Limbourg, door Hèvremont en door het dorp Goé (met kerk met gedraaide torenspits).

 

Conclusie:

10/10. Een afwisselende route over vaak prachtige weggetjes en paden. De 2 stukken langs de N61 en de doortocht door Les Surdents is wat minder, maar dat kan de pret nauwelijks drukken.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.