16/07/2017

"De Brand" en omgeving, zondag 16/07/2017.

Enige tijd geleden heeft Natuurpunt in en vooral rond (zie verder) natuurgebied De Brand in de buurt van de wijk Voorshoven (Neeroeteren en dat is dan weer een deelgemeente van Maaseik) een wandelroute gerealiseerd. Omdat de route nogal kort is, heb ik die als reserve gehouden en vandaag maakte ik er gebruik van.

 

Gegevens:

Afstand: 6,38 km en daarmee is het mijn kortste wandeling van het jaar tot nog toe en mogelijk zelfs van de laatste jaren. Volgens mijn bron zou de route 6,3 km zijn, dat klopt dus.

Bewegwijzerd? Ja, met een rode driehoek. De bewegwijzering is in twee richtingen aangebracht en grotendeels heel goed, behalve op een van de stukken die je twee keer moet doen, daar is er verwarring mogelijk.

"Bron": via de website van Natuurpunt kan je een plannetje (of eigenlijk een digitale folder) aanvragen.

Start- en eindpunt: bij de kerk van Voorshoven, aan het kruispunt van de Voorshoventerweg met de Stapvekkenweg in Neeroeteren. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: langs de route ligt de bushalte Voorshoven Voorshoventerweg, bediend door belbus 721. De dichtstbijzijnde halte waar een reguliere buslijn stopt is Neeroeteren Tip, op ongeveer 900 meter van de kerk, regelmatig bediend door lijn 302 (wel nogal beperkt op zon- en feestdagen).

Aard van de wegen: vlak; grote delen zijn verhard, tussendoor zijn er drie (?) stukken grindweg en een (te kort) deel van de route gaat over een graspad.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik begon met een stuk tussen de bebouwing van Voorshoven, waar er toch nog enkele weilanden en akkers overgebleven zijn. Verder stapte ik tussen weilanden en velden (maïsplantages) die af en toe afgewisseld werden door bomenrijen, struikgewas en er was nog Voorshoven,Neeroeteren,Maaseik,Limburg,Kempen,Kempen en Maasland,GrensPark KempenBroek,KempenBroek,Itterbeekvallei,De Brandwat verspreide bebouwing. Nog wat verder verdween de bebouwing en kwam ik in een kleinschalig landschap in en rond "De Brand", dat bestaat uit graslanden met poelen en houtkanten. Helaas is de doortocht door dit gebied nogal kort. Vrij snel ging het weer tussen velden en weilanden en later kwam de bebouwing weer in zicht, eerst verspreid, maar naar het einde toe wandelde ik weer door de bebouwde kom van Voorshoven.

 

Conclusie:

5/10 en nog wel erg nipt. Pluspunten: relatief rustig, de mooie maar korte doortocht door en langs "De Brand". Minpunten: veel asfalt, het saaiste stuk moet dubbel afgelegd worden, gemiste kansen. Wat uitleg over de gemiste kansen: de route komt maar even door en langs de bestaansreden van deze route, nl. natuurgebied "De Brand". Ik begrijp dat er heel veel redenen zijn om geen bewegwijzerde routes dwars door een natuurgebied te sturen, maar uit een kort fietstochtje enkele jaren geleden door en langs dit gebied, leken er mij toch nog wel wat weggetjes te vinden die wat verder het gebied in gaan zonder dat ze onmiddellijk door erg kwetsbare gebieden gaan.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.