14/07/2017

"De Oostelijke Ourthe", donderdag 13/07/2017.

Voor de laatste of voorlaatste wandeling van mijn vakantie koos ik weer voor een van de Originele Wandelingen, deze keer de route De Oostelijke Ourthe met vertrek en aankomst in Filly, een gehucht van Nadrin en dat is een deelgemeente van Houffalize.

 

Gegevens:

Afstand: 17,92 km. Volgens mijn bron zou het 16 km moeten zijn, wellicht wijkt de GPS wat af onder het bladerdek en hier en daar moest ik me een weg banen, iets dat zeker ook voor wat extra meters gezorgd heeft.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel diverse bewegwijzerde routes in de streek (die trouwens ook wel eens over moeilijkere paden gaan).

"Bron": de website Originele wandelingen in België, daar vind je de routebeschrijving, een kaartje en de GPS-gegevens.

Start- en eindpunt: Filly 3 (?), Nadrin-Filly (Houffalize). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de bushalte Filly Carrefour ligt op de route, maar daar komen alleen maar bussen (lijnen 15/2 en 15/3) op schooldagen. De halte Achouffe Hôtel ligt op ruim 600 meter (enkel) van de route en daar komt TEC-lijn 15/2 ook op schoolvakantiedagen en op zondag (!) (maar blijkbaar niet op zaterdag), zij het slechts een keer per dag per richting.

Aard van de wegen: heuvelachtig met soms relatief lange hellingen en/of behoorlijk steile stukken, alleen langs het water is het soms bijna vlak (maar dat wil niet zeggen dat het daarom gemakkelijk is); grotendeels onverharde wegen en paden, soms nogal avontuurlijk (schuine kanten, boomwortels, omgevallen bomen dwars over het pad, enz.).

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik verliet vrijwel onmiddellijk het "centrum" van Filly. Eerst stapte ik tussen velden en weilanden, met in het begin nog enkele woningen en verderop ook wel wat bosjes. De afdaling naar de vallei van de Oostelijke Ourthe begon nog in landbouwgebied, maar al vlug bereikte ik het bos. Gedurende geruime tijd vervolgde ik mijn weg door het bos, eerst dalend naar de vallei, daarna langs de rivier, eerst stroomafwaarts, dan stroomopwaarts over de andere oever. De paden langs de oever waren prachtig en soms wat avontuurlijk: schuine kanten (waar het pad eigenlijk weggeërodeerd is), omgevallen bomen, enz. Op het deel stroomopwaarts moest ik even wat verder de vallei uit trouwens. Verderop ging het langere tijd weg van de rivier wat een fikse klim opleverde. Na een prachtig uitzichtpunt daalde ik terug af naar de rivier die ik bereikte bij het kampeerterrein van Rensiwez. Een kort maar te lang stuk langs de N860 leidde me naar de Ruisseau de Martin Moulin. Mormont,Wibrin,Houffalize,provincie Luxemburg,ArdennenIk wandelde eerst een hele tijd stroomafwaarts langs de beek (die aanvankelijk een eindje van het weggetje ligt), in het begin over een weggetje, naar het einde over een pad. Via een geïmproviseerde brug (twee boomstammen over het water en een derde als leuning) bereikte ik de overkant. (Die brug kan nu nog meer dan 85 kg aan, maar hoelang dat nog het geval is, is nog maar de vraag. Gelukkig ligt er iets stroomafwaarts een stevigere brug als alternatief en waden is ook nog een optie, zeker in de zomer.) Ik vervolgde mijn weg nu stroomafwaarts langs de beek over een meer avontuurlijk pad dat soms wat hoger in de valleiflank liep. Bij de monding van de Ruisseau de Belle Meuse verliet ik de beek en ook de Belle Meuse liet ik vrijwel direct achter me. Over soms steile en rotsachtige paden ging het een hele tijd op en af waarbij ik ook even langs de bosrand (weiland) kwam. Opnieuw in de vallei van de Ruisseau de Belle Meuse kreeg ik al een eerste blik op de werkzaamheden van onze beste landschapsarchitect: de bever. Die had daar een klein stuwmeer gecreëerd. Bij Mormont verliet ik het bos. Via een ommetje door de rand van het wat hoger gelegen dorp kwam ik opnieuw in de vallei van de Ruisseau de Belle Meuse. Die stroomde daar door een wat meer open gebied tussen de (sparren)bossen en de vallei is daar een paradijs voor de bever die er – volgens mij – een prachtig gebied geschapen heeft. Het laatste deel van de route ging eerst even door het bos en daarna vooral tussen grasland en ook wel kerstboomplantages terug naar Filly.

 

Conclusie:

10/10, een toproute: mooie bossen, enkele open stukken, prachtige stukken langs het water, rust, … Een minpunt: de route volgt even een verkeersweg, de N860 (gelukkig is dat wel een kalme weg).

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.