07/07/2017

Gendron, Hulsonniaux en omgeving, vrijdag 7/07/2017.

Deze keer koos ik voor een wandeling in en rond Hulsonniaux (een deelgemeente van Houyet) en Gendron (een gehucht van Celles en dat is ook weer een deelgemeente van Houyet, in de provincie Namen). Ik combineerde de routes Promenade du Parc de Furfooz (vanaf hier route 1) en Promenade du Ri de Vesse (vanaf hier route 2). Als route 2 had ik oorspronkelijk de grotendeels met de 'Ri de Vesse' gelijk lopende route Promenade du Roppy gepland. Maar op het terrein leek me de kortere route Ri de Vesse mooier (door het bos, in een valleitje), dus werd het die.

 

Gegevens:

Afstand: 13,66 km.

Bewegwijzerd? Ja, route 1 met een groen-witte rechthoek en route 2 met een geel-witte rechthoek. Let op: de route Promendade du Roppy die grotendeels gelijk is aan de Promenade du Ri de Vesse (die laatste is a.h.w. een ingekorte versie) heeft dezelfde bewegwijzering en op de splitsing van de twee routes, is de bewegwijzering volgens mij ronduit fout. Als je daar de routeaanduiding en de wegwijzer volgt, dan wordt je de verkeerde kant uitgestuurd. De eerste aanduiding van Ri de Vesse vind je iets verder, half tussen de struiken.

"Bron": wandelkaart Houyet, Vallée de la Lesse van het NGI en het Office du Tourisme van Houyet.

Start- en eindpunt: station Gendron-Celles, Gare de Gendron-Celles (naar verluidt de officiële straatnaam), Celles. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: het station wordt in beide richtingen een keer per twee uur bediend door de L-trein Namen – Bertrix – Libramont. Alternatieven voor de trein zijn er in de onmiddellijke omgeving van de route zo te zien niet.

Aard van de wegen: langs de Lesse grotendeels zo goed als vlak (maar niet helemaal), de rest van de route is heuvelachtig met soms steile en/of lange beklimmingen; een mengeling van onverharde, halfverharde en verharde wegen en paden, soms zelfs bijna overwoekerd.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste stuk van de route voerde me langs de Lesse, deels door een bebost gebied. De route liep wel niet altijd direct langs het water, maar waar ze dat wel deed, ging het over mooie, soms erg smalle paden tussen rotswand en rivier. Na het oversteken van de Lesse ging het nog even door de vallei, terug stroomopwaarts, maar daarna klom ik de vallei uit. Die klim ging eerst geruime tijd door het bos, deels over een bijna overwoekerd pad. Gendron,Celles,Houyet,provincie Namen,Condroz,Ri de VesseNa het bos volgde vooral weiland en zo bereikte ik het dorpscentrum van Hulsonniaux. Voorbij het dorp vervolgde ik mijn weg door landbouwgebied (akkers en weides) en daarna kwam ik weer in het bos waar ik eerst afdaalde naar en daarna een hele tijd wandelde door de prachtige vallei van het beekje Ri de Vesse. Zo kwam ik weer in de Lessevallei waar ik hetzelfde traject als in het begin volgde. Het laatste deel van de route ging rond (maar niet door) het natuurreservaat van Furfooz. Voor een groot deel was dat in het bos, maar er zat ook nog een kort open stuk bij. Na het oversteken van het beekje Ri des Forges had ik nog een kort stukje langs de N910 te gaan tot bij het station Gendron-Celles.

 

Conclusie:

9/10. Een mooie wandeling en nogal rustig als je de kreten van de kajakkers en de passerende treinen even negeert.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

 

GPS-track: hier. Let op: mijn GPS-toestel deed af en toe wat nukkig (wellicht slechte ontvangst onder de bomen); ik heb de grootste fouten er wel uitgewist, maar "met de grove borstel".

Commentaren

Hele mooie streek om te wandelen. Een tijd terug hebben we daar ook een wandeling gedaan. Ik zie dat jij enkele passages gedaan hebt die wij niet hebben gedaan. We gaan daar zeker nog eens terug. Dit was ons traject...

https://hikingdb.com/wandeling.php?id=119

Gepost door: HikingDB | 09/07/2017

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.