05/07/2017

Raeren en (ruime) omgeving, woensdag 5/07/2017.

Ik had eerst een andere wandeling in gedachten, maar uiteindelijk koos ik voor een route die al verschillende keren mijn preselectie gehaald had, nl. de route die volgens een bron "Raeren VIII" heet, volgens een andere "Raerener Wald" en volgens nog een andere "Entlang der Grenzpfade zur Weser" (of de Franstalige versie daarvan). Hoe ze ook genoemd wordt: ik wandelde van het centrum van Raeren in het Land van Herve naar het Ardens deel van Raeren en weer terug.

 

Gegevens:

Afstand: 26,68 km. Al naar gelang de bron varieert de officiële lengte van 23 over 25,16 tot 25,3 km. De laatste afstand lijkt me de correctste.

Bewegwijzerd? Ja, met een gele liggende rechthoek (al is het hier en daar een staande rechthoek). De bewegwijzering is uitstekend – volgens mij is de route zelfs zonder kaart of GPS-track te volgen, al zal je dan wel heel aandachtig moeten zijn want zoals wel vaker gebeurt staat er hier en daar een wegwijzer net wat te ver van een splitsing.

"Bron": mijn oorspronkelijke bron was de wandelkaart Eupener Land & Göhltal van het NGI i.s.m. de regionale en lokale toeristische diensten. De route is echter ook terug te vinden op de NGI-kaart van de Hoge Venen, op de website van de gemeente Raeren (al was er daar wel iets mis met de GPS-track) en op de onvolprezen website Randobel, daar wel met werkende GPS-track.

Start- en eindpunt: bij Burg Raeren, Burgstrasse 103 (?), Raeren. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de bushalte het dichtst bij het kasteel is Raeren Mühlenstrasse, bediend door TEC-lijn 722, maar zo te zien wordt die halte alleen maar bediend door een variant van die lijn. Vermits de wandelroute ook in het centrum van Raeren komt, is een halte daar een betere optie, daar lijken me zowat alle routes van lijn 722 te passeren en ook de slechts enkele keren per dag rijdende lijn 14, beide lijnen rijden niet op zon- en feestdagen.

Aard van de wegen: overwegend vals plat tot licht heuvelachtig, maar de hellingen zijn soms wel erg lang en er zijn ook enkele iets steilere stukken; een mengeling van verharde, halfverharde en onverharde wegen en paden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route ging door het Land van Herve. Deels tussen al dan niet verspreide bebouwing (Raeren-centrum, verder nog een uitloper van de bebouwde kom en daarna nog de stationswijk en er zijn ook enkele fraaie hoeves te zien) en deels door het typische landschap van de streek, met name weilanden die vaak nog omzoomd zijn door hagen en hier en daar wat verspreide bomen. Voorbij het voormalige station van Raeren (met wat afgedankte treinen en nog enkele mechanische seinen) mocht ik het bos in. Gedurende geruime tijd wandelde ik door het Raerener Wald. Ik vreesde op voorhand een beetje dat ik veel rechtlijnige, brede wegen (grind en/of asfalt) door sparrenbos te zien zou krijgen. En ja, die wegen waren er wel, maar gelukkig waren er ook kleinere weggetjes en paadjes die soms zelfs kronkelden en er was ook loofbos. Onderweg kwam ik nog langs de rand van het gehucht Petergensfeld, maar de bebouwing daarvan bleef toch grotendeels op de achtergrond. Raeren,provincie Luik,Oostkantons,Ostbelgien,Land van Herve,Ardennen,Belgische Eifel,Raerener WaldIets voorbij Petergensfeld kwam ik in de mooie vallei van de Vesder. Dat is daar, zeker in het begin van mijn doortocht, een nogal onooglijk stroompje (al zal de tijd van het jaar daarin ook wel een rol spelen), vaak amper zichtbaar tussen de begroeiing. Verderop wordt de rivier wel iets breder. Onderweg kreeg ik ook nog de Iterbach (denk ik) te zien. Na een lange tijd door het bos kwam ik weer in het open landschap van het Land van Herve en wat verder kreeg ik ook weer bebouwing in zicht. Gelukkig waren er ook de voor de streek typische kleine paadjes door de weilanden zodat ik niet voortdurend tussen de huizen moest stappen. (Ik stuitte wel een keer op een nieuwe omheining die een zo te zien openbaar pad versperde; ik kon er wel onderdoor, maar het lijkt me de laatste jaren wel vaker te gebeuren, het is in ieder geval een in het oog te houden evolutie, hopelijk doet de gemeente dat ook.) In de buurt van de kerk kwam ik in het centrum van Raeren en daarna ging het nog even over kleine paadjes tussen de weilanden terug naar het kasteel.

 

Conclusie:

9/10, een mooie en afwisselende wandeling. Soms iets te veel rechtlijnige en brede boswegen en in het begin wat te veel asfalt.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.