03/07/2017

Trois-Ponts en omgeving, maandag 3/07/2017.

De wandeling van deze keer vond plaats in de Ardennen, meer bepaald in (de omgeving van) Trois-Ponts. Ik combineerde route 16, de Promenade des Hottlîs met route 5, de Promenade de la Tour Leroux.

 

Gegevens:

Afstand: 16,11 km. Volgens de kaart is route 16 10,1 km lang en route 5 5,1 km, samen dus 15,2 km. Doordat ik aan het station vertrok werden de routes iets korter en vermits beide routes voor een deel samenlopen en ik dat dubbele deel niet volgde, werd de route nog iets korter. Een korte wegvergissing voegde er wel iets aan toe net zoals de beklimming van de uitkijktoren. De rest van de extra afstand zal dan wellicht vooral te maken hebben met GPS-afwijkingen.

Bewegwijzerd? Ja, route 16 met een geel-witte rechthoek en route 5 met een rode rechthoek. De bewegwijzering is op route 5 bijna perfect, op route 16 ontbreken enkele wegwijzers of zijn ze ongelukkig geplaatst.

"Bron": wandelkaart Trois-Ponts van het NGI en het Royal Syndicat d'Initiative de Trois-Ponts.

Start- en eindpunt: het officiële startpunt ligt bij het Syndicat d'Initiative, maar omdat ik met de trein aankwam, vertrok ik wat verderop bij het station. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: op het station van Trois-Ponts stopt een keer per twee uur (in beide richtingen uiteraard) de "IC"-trein Liers – Luik – Luxemburg. Daarnaast wordt het station ook bediend door de TEC Liège-Verviers, min of meer geregeld met de lijnen 142 (op zon- en feestdagen wel heel erg beperkt), 294, 745 en ook nog door enkele (school)spitslijnen.

Aard van de wegen: heuvelachtig met soms lange hellingen en enkele behoorlijk steile stukken; een mix van onverhard, halfverhard (grind) en verhard.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik begon met route 16. Die bracht me afwisselend tussen verspreide bebouwing (van het centrum van Trois-Ponts en enkele gehuchten), door het bos en tussen weilanden. Er waren geregeld mooie uitzichten, zeker tussen de weilanden maar ook bij enkele kaalgeslagen stukken bos.Trois-Ponts,Fosse,provincie Luik,Ardennen,Promenade de la Tour Leroux

Ik vervolgde met route 5. Die volgde eerst de vallei van de Salm, soms bijna ter hoogte van de rivier, deels wat hoger (een camping ontsiert het landschap daar wel wat). Daarna was het geruime tijd zowat al bos wat de klok sloeg (in het begin via een steile, lange klim de Salmvallei uit), al kwam ik ook even langs de bosrand. Voorbij de uitkijktoren (Tour Leroux) (met uiteraard mooie uitzichten) volgde nog bos, pas helemaal naar het einde verliet ik het bos.

 

Conclusie:

10/10 (voor de 2 routes samen): een topwandeling met veel afwisseling, rust (het lawaai van de vlakbij passerende publiciteitskaravaan van de Tour even vergetend), mooie uitzichten.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.