01/07/2017

Roisin en omgeving, zaterdag 1/07/2017.

Om mijn vakantie goed in te zetten wilde ik gaan wandelen. Ik ging ver genoeg naar het westen om de regen te ontvluchten (en dat is gelukt), nl. naar het Parc Naturel des Hauts-Pays ten zuiden van Mons in de provincie Henegouwen dus. Ik koos voor de route Promenade Natura 2000 Boucle C met start en aankomst in het dorpje Roisin in de gemeente Honnelles.

 

Gegevens:

Afstand: 13,22 km, dat is inclusief zoekwerk. Volgens de kaart zou de route 15,5 km moeten zijn …

Bewegwijzerd? Ja, met houten bordjes (pijlen) met daarop de tekst "N 2000" en een groene rechthoek, maar de bewegwijzering is ofwel slecht onderhouden ofwel slecht aangebracht (of beide), op verschillende kruisingen staan er geen borden waar er beter wel zouden staan (of zijn ze overwoekerd). Bovendien zijn de wel nog aanwezige wegwijzers niet meer in al te beste staat.

"Bron": wandelkaart Balades en Hauts-Pays (Région du Parc Naturel des Hauts-Pays, Pays de Mons (Honnelles, Quiévrain, Dour, Colfontaine, Frameries, Quévy)) van het NGI, Parc Naturel des Hauts-Pays en het Royal Syndicat d'Initiative du Hauts-Pays.

Start- en eindpunt: Place de Roisin in Roisin (een deelgemeente van Honnelles). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: bij het vertrekpunt ligt de bushalte Roisin Place en die wordt bediend door lijn 28 van TEC Hainaut, maar alleen door de week en er rijden maar enkele ritten per dag.

Aard van de wegen: in de vallei van de Grande Honnelle vlak, voor het overige heuvelachtig; een mengeling van verharde, halfverharde en onverharde wegen en paden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste stuk van de route ging tussen de huizen van het dorp Roisin (al zat er ook een stukje grasweg tussen). Daarna volgde een doortocht door landbouwgebied (vooral akkers), met gelukkig nog redelijk wat bomen en struiken. Voorbij het Emile-Verhaerenmuseum bereikte ik het bos. De route ging wel vooral door en langs de bosrand, maar toch. In het bos volgde ik grotendeels de loop van de Grande Honnelle. Er zijn ook enkele rotspartijen te zien, waarvan de Caillou-qui-Bique de Roisin,Meaurain,Honnelles,provincie Henegouwen,Henegouws Leemplateau,Parc Naturel des Hauts-Pays,Hauts-Paysopvallendste (en naar verluidt ook de bekendste) is. Ik kwam toch ook langs enkele huizen en bij de N555 (die ik kort moest volgen, gelukkig is dat een vrij kalme weg) is er zelfs een gehuchtje. Ongemerkt was ik de Franse grens overgestoken en na het verlaten van het bos passeerde ik door de rand van het dorp Gussignies. Daarna vervolgde ik mijn weg weer vooral tussen akkers, af en toe langs een weiland en hier en daar zag ik verspreide bebouwing. Dat landschap werd even onderbroken door de rand van de bebouwde kom van Meaurain, maar daarna ging het weer verder zoals ervoor tot ik opnieuw Roisin bereikte. Na een ommetje door het rustige dorp bereikte ik opnieuw het dorpsplein.

 

Conclusie:

9/10. Een afwisselende en rustige wandeling door een onverwacht mooie streek. Alleen jammer van de bewegwijzering …

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.