24/06/2017

Itteren-Borgharen, zaterdag 24/06/2017.

Iets minder dan een jaar geleden maakte ik een wandeling in en rond Borgharen en Itteren (deelgemeenten van Maastricht, NL). De bedoeling was toen de daar – volgens de betreffende website – afgewerkte wandelroutes van Rivierpark Maasvallei te wandelen. Die routes leken toen toch niet klaar te zijn zodat ik mijn back-upplan gebruikte. Intussen heb ik mij de kaart van het gebied aangeschaft en ik waagde een nieuwe poging. Ik had me voorbereid want op de kaart stond dat de routes niet bewegwijzerd zijn. Dus had ik zo goed als ik kon de routes overgetekend op Mapsource zodat ik ze op mijn GPS kon zetten. Volgens de site van Rivierpark Maasvallei is het wandelgebied Borgharen nog steeds uitgewerkt. Ter plaatse kon ik daar alvast weinig van merken: de routes zijn dus niet bewegwijzerd, bij het startpunt in Itteren stond geen infobord (misschien wel in Borgharen?) en er stonden slechts enkele (nieuwe) informatiepanelen onderweg.

 

Gegevens:

Afstand: 16,57 km, dat is inclusief alle zijsprongen. Let op: een deel van de route gaat door een struingebied, daar zijn geen gebaande paden, je mag daar zelf je weg kiezen zodat jouw route mogelijk langer of korter is dan de mijne; een – aan te raden maar door mij vergeten – ommetje langs het kasteel van Borgharen verlengt de route ook nog.

Bewegwijzerd? Nee.

"Bron": de wandelkaart Borgharen (ontdekkingskaart voor struiners en wandelaars) van Rivierpark Maasvallei.

Start- en eindpunt: ik startte in Itteren (Maastricht, NL), op de parkeerplaats bij het kruispunt van de Brigidastraat en de Ruyterstraat. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de bushalte die het dichtst bij mijn startpunt ligt is Itteren Pasestraat en die wordt dagelijks regelmatig bediend door lijn 9 van Arriva.

Aard van de wegen: vlak, op wat dijken na; een mengeling van verharde wegen (over het algemeen rustig), grindwegen, onverharde paden en een lang stuk zonder pad of weg (struinnatuur langs de Maas, uiteraard onverhard).

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route wandelde ik door Itteren, door het landbouwgebied (deels over de winterdijk van de Maas) errond en langs de rand van het dorp (de route gaat eerst weg van het dorp, dan er weer naar toe, enz.). Vervolgens ging het grotendeels tussen velden en weilanden richting Borgharen. Grotendeels, want in de buurt van het Julianakanaal (niet zichtbaar want hoger dan het landschap en dus verstopt achter een hoge dijk) kwam ik even vlak langs het bedrijventerrein van de Beatrixhaven. Wat verder was er een populierenaanplanting die ook als weiland dienst deed en aan de rand daarvan de zo te zien historische hoeve Wiegershof. Na het landbouwgebied bereikte ik een eerste keer het struingebied langs de Maas, een gebied met gras, bloemen, e.d., een ruigte dus. Ik zag er ook een klein bosje en er is een monument bij het bij de herinrichting van het gebied in 2010 ontdekte paardenmassagraf (vermoedelijk van eind 18de eeuw – de dieren waren oorlogsslachtoffers). Hierna ging de route rond Borgharen, deels langs de rand van de bebouwing, deels langs landbouwgrond, deels langs bosjes en struikgewas. Borgharen,Maastricht,Nederlands-Limburg,Maasvallei,Rivierpark Maasvallei,Maas,GrensmaasDan volgde de Maas. Gedurende geruime tijd stapte ik langs de Maas, weer door het struingebied. De zomerdijk is er – behalve in het begin – grotendeels afgegraven zodat je overal tot vlakbij de Maas kan komen. Door de lage waterstand lag de Maas nu wel ver weg zodat je om tot bij de rivier te komen ook nog over de keien moet stappen. Verder weg van het water is het nu een bloemenzee (maar er zijn ook netels hier en daar). Een stuk van de zomerdijk is niet volledig afgegraven en dat vormt bij een hoge waterstand het Eiland Dael. Bij Itteren verliet ik het struingebied. Via een ommetje door de velden en langs de Oude Kanjelbeek bereikte ik de bebouwing. Maar er volgde nog een ommetje: via een mooi pad tussen de huizen en hun achtertuinen (zo leek het tenminste) kwam ik weer bij de Maas. Via een pad over de daar hoge rivierdijk en daarna door het landbouwgebied ging het terug naar de bebouwde kom en naar mijn eind- en beginpunt.

 

Conclusie:

8/10. Een mooie en vrij rustige wandeling. Zeker het deel langs de Maas is nu prachtig. Hou er wel rekening mee dat deze route in de herfst, de winter en het begin van de lente mogelijk wel wat minder is.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

 

GPS-track: hier (rechts klikken en dan "opslaan als" of iets in die aard).

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.