18/06/2017

Lommersweiler en omgeving, zaterdag 17/06/2017.

Deze keer trok ik weer eens richting Ardennen. Ik combineerde de wandelroutes Koderbach (die noem ik vanaf hier route 1 voor het gemak) en Hasselbach (route 2) in en vooral rond Lommersweiler (Sankt Vith).

 

Gegevens:

Afstand: 19,23 km. Volgens de kaart zou route 1 9,5 km moeten zijn en route 2 8 km, samen dus 17,5 km, maar vooral route 1 is iets langer dan aangekondigd.

Bewegwijzerd? Ja, route 1 met een groen +-teken en route 2 met een blauw +-teken. Over het algemeen was de bewegwijzering in orde, maar vooral op route 2 zouden er wat meer tekens aangebracht mogen worden en op beide routes zijn enkele wegwijzers wat ongelukkig geplaatst (bijvoorbeeld net tussen 2 vlakbij elkaar liggende splitsingen zodat het onduidelijk is op welke splitsing de wegwijzer betrekking heeft).

"Bron": wandelkaart St. Vitherland & Oberes Ameltal van het NGI i.s.m. de plaatselijke en regionale toeristische diensten.

Start- en eindpunt: bij de kerk van Lommersweiler, kruispunt Burgknopf – Alter Kirchpfad (maar het is goed mogelijk dat je navigatiesysteem dat laatste straatje niet kent). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de bushalte die het dichtst bij mijn vertrekpunt ligt is Lommersweiler Pfarrhaus, maar daar komt alleen schoollijn 948. Steinebrück wordt bediend door diezelfde lijn 948 en Maspelt door een andere scholierenlijn, met name lijn 495.

Aard van de wegen: heuvelachtig met soms lange hellingen, maar heel steil wordt het nergens; het overgrote deel van de routes bestaat – helaas – uit verharde wegen, met op de eerste route naar het einde toe een stuk grindweg en op route 2 redelijk in het begin een kort onverhard (en deels overwoekerd) paadje.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Route 1 voerde me na de nogal verspreide bebouwing van Lommersweiler tussen velden en weilanden met gelukkig ook wel wat struiken, houtkanten en bosjes. Voorbij het gehucht Steinebrück (met opvallend viaduct van de E42 over de Ourvallei) kwam ik in de vallei van de Koderbach (grotendeels aan het zicht onttrokken door de begroeiing) en wat verder in het bos. Aan de andere kant van het bos lag (en ligt waarschijnlijk nog steeds J ) Schlierbach. Voorbij de laatste huizen van dat gehucht kwam ik weer in het bos, helaas moest ik daar wel de verbindingsweg naar Lommerweiler volgen. Het laatste deel van de route wandelde ik tussen weilanden en velden (met wat bosjes) terug naar Lommersweiler.Lommersweiler,Steinebrück,Sankt Vith,provincie Luik,Oostkantons,Ostbelgien,Ardennen,Belgische Eifel,Sankt Vitherland

Route 2 ging na de laatste huizen via een soortgelijk landschap als in het begin en het einde van route 1 naar Maspelt (Thommen, Burg Reuland). Ook voorbij Maspelt was het nog even vooral weiland wat de klok sloeg. Via wat plukken bos bereikte ik de vallei van de Our (zonder zicht te krijgen op de rivier). Na het oversteken van de Braunlauf (?) ging het door deels kaalgeslagen bos en verderop tussen weilanden terug naar Lommersweiler.

 

Conclusie:

7/10. Het zijn twee afwisselde routes met enkele mooie uitzichten maar omdat ze voor het overgrote deel over verharde wegen gaan (en route 1 zelfs langere stukken over verbindingswegen) kunnen ze nooit hoog scoren.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.