10/06/2017

In en rond de Abeekvallei, Reppel - Ellikom - Grote-Brogel (en omgeving), zaterdag 10/06/2017.

Deze keer wandelde ik in en rond de Abeekvallei in de omgeving van Reppel (Bocholt), Ellikom (Meeuwen-Gruitrode) en Grote-Brogel (Peer), in het noorden van (Belgisch-)Limburg dus.

 

Gegevens:

Afstand: 17,66 km.

Bewegwijzerd? Ja, een route met een rode driehoek, de andere met een groene rechthoek en als verbinding tussen de twee volgde ik de molenwandeling met als symbool een gestileerd watermolenrad.

"Bron": folder op de website van Natuurpunt (kaartje en wat uitleg). Om een mij onbekende reden staan de routes rond Reppel niet (nog niet?) op Wandelen in Limburg, maar de groene route vanuit Ellikom vind je er wel terug (je kan de GPS-track downloaden) net zoals de molenwandeling (aangeduid als themawandeling).

Start- en eindpunt: kerk, Bergerheideweg 4, Reppel. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: vlakbij mijn startpunt ligt bushalte Reppel Kerk, maar daar komen alleen spitsritten en belbus 746. Een beter alternatief is de halte Ellikom Grote Baan (op de molenroute) en die halte wordt dagelijks en geregeld bediend door lijn 302 (op zondag wel erg beperkt), aangevuld met een heleboel (school)spitsritten van diverse lijnen.

Aard van de wegen: zo goed als vlak met enkele lichte hellingen; een mengeling van verharde, halfverharde en onverharde wegen en paden en er zitten in de Abeekvallei zelf enkele stukken plankenpad in.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik wandelde afwisselend door bos (broekbos in de Abeekvallei, 'droog' bos daarbuiten), tussen velden, weiland/hooiland, maar ook tussen bebouwing. Die bebouwing is soms verspreid, maar in Reppel en vooral van de N73 tot voorbij de kerk van Ellikom is Grote-Brogel,Peer,Limburg,Abeekvallei,Kempen,Kempens Plateau,Kempen en Maaslander vrij dichte (lint)bebouwing; dat laatste stuk is dan ook het minste van de route (en dat deed ik dan ook nog eens dubbel …). De Abeek (en de vallei daarvan) vormt de rode draad (al zou roestbruin beter zijn …) van de route. Die vallei, die er (gelukkig) op de meeste plekken als een wildernis uit ziet, is (volgens mij) een echt pareltje.

 

Conclusie:

7/10. Vooral de Abeekvallei zelf is vaak prachtig, maar de tussenstukken zijn minder en soms ronduit saai.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

 

GPS-track:

Hier.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.