04/06/2017

"Donderbergtocht", Beesel (NL) en omgeving, zondag 4/06/2017.

Vandaag werd ik geïnspireerd tot de Donderbergtocht, een wandeling in de Nederlands-Limburgse gemeente Beesel.

 

Gegevens:

Afstand: 15,47 km.

Bewegwijzerd? Nee. Er is wel een wandelroutenetwerk in de gemeente Beesel (knooppunten) en dat wordt in de routebeschrijving wel als aanwijzing gebruikt waar het kan. Let wel op dat sommige wegwijzers deels overwoekerd zijn door de begroeiing en/of ongelukkig geplaatst zijn (net achter een boom bijvoorbeeld).

"Bron": website Klik, Print en Wandel, waar je de routebeschrijving, een kaartje en de GPS-track kan terugvinden.

Start- en eindpunt: kerk, Kerkstraat 2, Beesel (NL). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde bushalte is Beesel Markt, regelmatig en dagelijks bediend door lijn 66 van Arriva.

Aard van de wegen: vlak tot licht heuvelachtig; grote delen gaan over onverharde en halfverharde wegen en paden, afgewisseld met asfalt (enkele langere stukken).

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik kon al vlug de bebouwde kom van Beesel verlaten. Na een ommetje rond Kasteel Nieuwenbroeck volgde een afwisseling van weiland, velden, bosjes en af en toe wat verspreide bebouwing. Bij het gehucht Rijkel is er even wat meer bebouwing, maar al snel daarna kwam ik in natuurgebied Donderberg. Dat gebied bestaat uit een zo te zien iets groter bos en er ligt een oude Maasarm naast. Voorbij het natuurgebied volgde weer dezelfde afwisseling van veld, weiland, bosjes en verspreide bebouwing tot aan het Beesels Broek. Dat broekgebied bestaat o.a. uit elzenbroekbos, grasland en ruigte. kapel,Donderbergtocht,Klikprintenwandel,Beesel,Nederlands-LimburgErna kwam ik door een uitloper van de bebouwde kom van Beesel (wat langer dan normaal wegens een – beschreven – omlegging veroorzaakt door activiteiten van de schutterij), vervolgens door een uitgestrekt landbouwgebied en daarna door een woonwijk. Daarna was het weer de gebruikelijke afwisseling van bosjes, akkers, weilanden en verspreide bebouwing. In de buurt van de Maas waren er ook fruitplantages. Het laatste deel van de route ging even langs de Maas (over de dijk) en vervolgens door het dorp terug naar de kerk.

 

Conclusie:

6/10. Het is over het algemeen een afwisselende route, maar voorbij het Beesels Broek is de route vaak nogal saai.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Commentaren

Interessante info. Hier kom ik zeker nog eens rondstruinen.

Gepost door: Gidsjoris | 04/06/2017

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.