01/06/2017

Sint-Pietersberg/Plateau van Caestert, omgeving Maastricht, donderdag 1/06/2017

Een vrije dag tussen twee werkdagen gebruik ik meestal om thuis een beetje orde op zaken te stellen. Maar omdat ik vrij vroeg (zeker voor een losse vrije dag) uit mijn bed geraakte en ik een voor mijn doen en voor een vrije dag een relatief productieve voormiddag had, vond ik dat er wel een wandeling af kon (al was het er waarschijnlijk sowieso van gekomen, eerlijk gezegd). Ik koos voor een wandeling op en rond de Sint-Pietersberg, in de (ruime) omgeving van Maastricht.

 

Gegevens:

Afstand: 15,88 km. Volgens mijn bron is de route 13,2 km lang, maar ik maakte een klein extra ommetje en dat verklaart wellicht de extra afstand.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel bewegwijzerde routes (die worden trouwens als aanwijzing in de routebeschrijving gebruikt); meer informatie over de bewegwijzerde routes vind je via deze link of via de website Wandelen in Limburg.

"Bron": Wandelgids Zuid-Limburg. Daar vind je o.a. een routebeschrijving, een routekaart en de GPS-track.

Start- en eindpunt: op de parkeerplaats bij Chalet D'n Observant, aan de ENCI-fabriek en –groeve, bij de Lage Kanaaldijk 115 in Maastricht (vanaf dat adres de wegwijzers naar de parkeerplaats volgen). Let op: parkeren kost daar 2 euro (voor een hele dag). Als ik mij wat beter voorbereid had, had ik die kosten kunnen vermijden door te parkeren in Petit-Lanaye, dat ligt iets verderop langs de route en daar waren zo te zien wel wat parkeerplaatsen. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: langs of vlakbij het eerste deel van de route liggen er enkele bushaltes (bijvoorbeeld Maastricht Lage Kanaaldijk, maar ook enkele haltes in Petit-Lanaye) die dagelijks bediend worden door lijn 78 van de TEC Liège-Verviers, maar die lijn is niet al te frequent.

Aard van de wegen: langs de Maas vlak, voor het overige gaat het van licht golvend tot vrij sterk heuvelachtig; veel onverharde of halfverharde wegen en paden, afgewisseld met wat asfalt en een metalen trap van en naar de groeve.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Vanaf de ENCI-groeve en –cementfabriek ging het naar de Maas. Ik volgde de Maas (niet altijd direct erlangs, er lag ook nog een klein bosje op de route) en daarna even het aansluiende Canal de Lanaye (verbindingskanaal tussen Maas en Albertkanaal) tot in het gehucht Petit-Lanaye. Heel even ging het tussen de huizen, maar die kon ik snel achter me laten toen ik aan de klim naar de Sint-Pietersberg/Plateau van Caestert begon. Vervolgens wandelde ik geruime tijd op het plateau, door bosjes, langs graslanden en akkers. Er zijn ook enkele mooie uitzichtpunten op het Albertkanaal en op het dorp Kanne. Onderweg zit er nog een ommetje naar D'n Observant, een kunstmatige heuvel (ontstaan door de graafwerkzaamheden in de groeve). Opvallend is ook de zogenaamde duivelsgrot (al zijn al de grotten in de omgeving eigenlijk gewoon voormalige mergelgroeves, of nog correcter, krijtgroeves). Maastricht,Nederlands-Limburg,Sint-Pietersberg,Plateau van Caestert,ENCI-groeve,ENCINa een hele tijd kreeg ik weer de ENCI-groeve in zicht (ze winnen daar trouwens zogenaamde Limburgse mergel, oftwel krijt, voor de cementindustrie). Een deel van de groeve is inmiddels buiten gebruik. Een stuk al langer, dat is al natuurgebied waar o.a. oehoes broeden – er is een uitzichtpunt gemaakt, maar om oehoes te zien moet je er uiteraard niet overdag zijn. Een ander stuk van de groeve is vrij recent opengesteld voor het publiek. Er is een uitkijkplatform gemaakt en via een lange trap kan je afdalen naar de groeve, wat ik ook deed. Beneden zijn er zwemvijvers, maar omdat het er nogal druk was, stapte ik zover niet. Ik keerde terug op mijn stappen en via de trap begaf ik mij weer naar de eigenlijke route. Na nog wat bos daalde ik af en voorbij Buitengoed Slavante (met wijngaard) bereikte ik weer de Maas. Het laatste deel langs de rivier was misschien wel het minste want de waterkant werd grotendeels ingepalmd door de laadinstallaties van ENCI en aan de andere kant van het weggetje lag de (wel vrij kalme) verkeersweg met daarnaast de fabriek.

 

Conclusie:

10/10. Een prachtige en afwisselende route: bosjes, open stukken, de Maas, mooie uitzichten en de spectaculaire ENCI-groeve. Minpuntjes: zelfs op een doordeweekse donderdag was het al redelijk druk (recreanten) bij de groeve (op een zonnige weekenddag moet dat daar dus de hel zijn) en de bedrijvigheid in de groeve – zolang het nog duurt – kan wel wat rustverstoring opleveren.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

 

Aanvulling op 2/06: LET OP! Op de Facebookpagina van Limburg in Beeld lees ik net het volgende (ik vat even samen): "ENCI-groeve in verband met veiligheid tijdelijk gesloten voor publiek. Door de overweldigende toestroom van bezoekers naar het natuurbad hebben (...) besloten om de ENCI-groeve vanaf 3 juni te sluiten tot nader order. De bezoekersaantallen zijn zo hoog dat het niet meer beheersbaar is en de veiligheid van de bezoekers niet langer kan worden gegarandeerd. (...) Er wordt nu gewerkt aan een goede oplossing om het gebied zodanig in te richten dat het voor bezoekers weer veilig is." Dat extra ommetje kan je je dus voorlopig - helaas - besparen.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.