29/05/2017

Hertogenwald, zaterdag 27/05/2017.

Door gepruts bij Skynet/Proximus verschijnt dit bericht pas vandaag i.p.v. zaterdag of zondag (ik kon niet inloggen en het ging nu ook nog alleen met een omweg) en je zal het voorlopig (?) zonder foto bij dit bericht moeten doen want dat lukt ook niet. Maar misschien komt het doordat dit bericht 666 is ...

Op deze hete dag wandelde ik in het Hertogenwald (ik zou Herzog verwachten en ik vind niet zo direct een verklaring voor de t, wie het wel weet mag het altijd melden), meer bepaald in wat het Hertogenwald Occidental genoemd wordt (het westelijke deel van het woud dus en dat ligt in Franstalig gebied), zowat volledig op het grondgebied van de gemeente Baelen (niet te verwarren met de Kempense gemeente Balen).

 

Gegevens:

Afstand: 23,8 km.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel bewegwijzerde routes door het bos, in tegenstelling tot wat ik dacht bij het raadplegen van de kaart (zie bron).

"Bron": ik haalde mijn inspiratie van de wandelkaart Hautes Fagnes van het NGI; op basis van die kaart tekende ik zelf een route uit over enkele van de zogenaamde aanbevolen paden.

Start- en eindpunt: bij de Chêne du Rendez-Vous, Hestreux, Baelen (prov. Luik), GPS-coördinaten 50.593280 N, 6.007448 O. Opgelet: volgens sommige kaarten is de weg bij het startpunt ook de N620 en vormt die weg een verbinding tussen de N629 en de N68, in de praktijk is het startpunt alleen vanaf de N68 (nog) bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer, de verbinding verder richting N629 is door een slagboom afgesloten, meer nog, het asfalt is (deels?) opgebroken. Een alternatief startpunt is de parkeerplaats Perkiets langs de gelijknamige weg in Membach. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: mijn startpunt ligt ver van alle bushaltes. Een alternatief is de bushalte Membach Chapelle, op ruim 200 meter van de route, van maandag tot zaterdag geregeld bediend door TEC-lijn 724. En de halte Eupen Croix Noire ligt op ruim 150 meter van de route – deze halte wordt dagelijks (maar niet zo heel vaak) bediend door TEC-lijn 394.

Aard van de wegen: licht tot matig heuvelachtig, met enkele iets steilere stukken en redelijk veel lange (maar geleidelijke) hellingen; een mengeling van verharde en halfverharde wegen, zelfs in het bos zijn onverwachts veel wegen geasfalteerd.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Deze route is kort samen te vatten. Ik wandelde ruim 23 kilometer door het bos, meer bepaald het Hertogenwald en nog nader bepaald het Hertogenwald Occidental, het westelijke Hertogenwald dus. Dit bos of misschien beter woud bestaat zowel uit naaldbos (de typische sparren) als loofbos en er zijn ook enkele open stukken. Ik volgde ook even de Helle (Hill) enbaelen,membach,provincie luik,ardennen,hertogenwald occidental,hertogenwald,woud,bos verder een hele tijd de Soor en er zijn nog enkele kleinere beekjes. In de vallei van de Helle kon ik heel even een uitloper van de Eupener bebouwde kom zien en later op de route kon ik nog net tussen de bomen enkele huizen van het dorp Membach zien. Daar wandelde ik letterlijk aan de rand van de Ardennen, want vlakbij stroomt de Vesder (heel even te zien) en dat is de grens tussen het Land van Herve en de Ardennen. Naar het einde toe volgde ik een tijd een weg rond het stuwmeer van de Gileppe. Daarna bracht een laatste klim (een van de steilste trouwens) me naar mijn eindpunt.

 

Conclusie:

9/10. Een wandeling van meer dan 23 km die nergens het bos verlaat (en ik heb geen cirkeltjes gemaakt), in België, dat alleen al verdient een hoge score. Het bos is dan ook nog eens afwisselend (naaldbomen, loofbomen, open stukken, beekjes). Waarom dan toch geen maximumscore? Er is veel te veel asfalt; ik vraag me af wie op het idee gekomen is zoveel wegen in het bos te verharden. Tweede minpunt: heel veel kleinere wegen en paden zijn afgesloten omdat er een rustgebied voor wilde dieren is. Daar kan ik mee leven, maar … in de herfst wordt ook in het Hertogenwald (massaal) gejaagd en de jagers blijven echt niet alleen op de normaal toegankelijke wegen. De echte reden voor het afsluiten van de paadjes is dus vooral het beschermen van de oogst van de heren en dames jagers. Jammer …

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

 

GPS-track: volgt later nog - die staat nl. nog op een andere computer. Hier rechts klikken en dan "opslaan als" kiezen, maar misschien zijn er nog wel andere methodes. Let op: ik heb deze track niet verbeterd, mogelijk staan er dus hier of daar rare sprongen of andere foutjes in.

 

Commentaren

Een hele tijd geleden ooit eens een fietstocht in het Hertogenwald gemaakt. Toen waren we wel blij met het asfalt. Maar om te wandelen heb ik ook liever onverharde ondergrond. Wij hebben met de hitte ook een boswandeling gedaan zaterdag, nl in Silly. Voor het eerst een wandeling van de website www.originelewandelingen.be die jij ook af en toe als inspiratie gebruikt.

Gepost door: Ambigirl | 30/05/2017

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.