13/05/2017

Zelem en omgeving, zaterdag 13/05/2017.

Deze keer wandelde ik in Zelem (een deelgemeente van Halen, Limburg) en omgeving, tussen de Kempen en het Hageland. Ik combineerde de rode route van wandelgebied Zelem (Vallei van de Zwarte Beek, Regionaal Landschap Lage Kempen) met de twee wandelroutes getiteld Kartuizerspatiamentum in de omgeving van het voormalige St.-Jansbergklooster.

 

Gegevens:

Afstand: 17,7 km.

Bewegwijzerd? De rode route van wandelgebied Zelem is (in beide richtingen) uitstekend bewegwijzerd en wel met een rode driehoek. De verbinding tussen het Zelemse centrum (bij de kerk) en de eigenlijke route is aangeduid met een bruine X en dat is ook goed gedaan. De routes Kartuizerspatiamentum is een ander verhaal. Als je uitgaat van de online folder of de kaart bij het startpunt lijkt het alsof ze – zoals de meeste Limburgse wandelroutes – bewegwijzerd zijn met een gekleurd symbool op een witte achtergrond, de ene met een oranje cirkel, de andere met een gele zeshoek. In de praktijk kwam ik slechts drie oranje en een geel symbool tegen. Al vlug ontdekte ik dat de gele en oranje verfstippen op bomen, palen, etc. de bewegwijzering vormden. Die stippen zijn wel vrij talrijk aangebracht, maar ze beginnen nogal te vervagen. Let op: de twee wandelgebieden raken elkaar niet; de verbinding tussen de twee (ongeveer driehonderd meter) is niet bewegwijzerd.

"Bron": voor de rode route de website Wandelen in Limburg. Op die site kan je ook de GPS-track downloaden – hou er wel rekening mee dat het traject van de kerk in Zelem tot op de eigenlijke wandelroutes wel bewegwijzerd is, maar niet op de kaart op de website staat en niet in de GPS-track zit. Voor de andere routes is mijn bron de website van de gemeente stad Halen - in het onderdeel toerisme kan je de kaart en de folder downloaden.

Start- en eindpunt: bij het St.-Jansbergklooster, aan het einde van de St.-Jansbergstraat in Zelem. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: in de omgeving van mijn vertrekpunt ligt er zo te zien geen bushalte. Een alternatief is de bushalte Zelem Kolenbergstraat, die ligt op de oranje route. Deze halte wordt geregeld bediend door lijn 92 van De Lijn Limburg, in de spits aangevuld door lijn 35c.

Aard van de wegen: vlak tot licht heuvelachtig; grote delen van de route zijn onverhard of halfverhard, maar er zit toch ook wel verharde weg (asfalt, kasseien) in.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik begon met de routes rond het St.-Jansbergklooster. Die brachten me door een landschap van weilanden (al dan niet met (restanten van) boomgaard), struikgewas, ruigte, wat akkers en verderop ook een bos. De streek is nogal waterrijk zodat ik op dat korte stuk route maar liefst drie verschillende waterlopen ontmoette, het Zwart Water, de Demer en de Velp (of Velpe). Ik kon ook nog – van enige afstand – een blik werpen op het Halense gehucht Zelk. Er was – buiten het klooster – ook wel bebouwing, iets voorbij een mooie hoeve bereikte ik de Zelemse bebouwde kom. Zelk,Halen,Limburg,Regionaal Landschap Lage Kempen,Kempen,Hageland,VelpNa een vrij kort verbindingstraject door de bebouwde kom kwam ik bij het mooie plein bij de kerk uit (kerk, oude pastorie, kiosk). Ik wandelde vervolgens verder in het wandelgebied Zelem, afwisselend tussen weilanden, velden, door (en langs) bos en ook wel hier en daar langs wat bebouwing. Ook hier is er water, met name de Zwarte Beek, maar die ziet er zoals zowat alle waterlopen in de streek door de ondergrond roestbruin uit. Nadat ik opnieuw door het centrum van Zelem gewandeld was, vervolledigde ik de oranje route. Na de laatste huizen ging het eerst door een moerassig gebied met bosjes, ruigte en grasland. Voorbij hoeve Eksterhoek ging het wat omhoog en werd de omgeving droger. Het laatste deeltje van de tocht ging tussen velden en weilanden terug naar het klooster.

 

Conclusie:

8/10, een erg afwisselende wandeling die soms over erg mooie paadjes en weggetjes gaat. Minpunten: de nabijheid van de E314 op een deel van de route (lawaai!), een wat lang stuk tussen de huizen (deel van de oranje route en de verbinding tussen de routes) en een iets te lang traject langs een (weliswaar niet al te drukke) verbindingsweg.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

 

De GPS-track (niet verbeterd, dus mogelijk zitten er nog wat rare bokkensprongen in) vind je hier (rechts klikken en "opslaan als" kiezen).

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.