07/05/2017

"Naar de witte menhir", Érezée - Wéris en omgeving, zaterdag 6/05/2017.

Net zoals vorige week koos ik deze keer voor een Originele wandeling. Deze keer ging het richting (rand van de) Ardennen, meer bepaald naar Érezée (en omgeving) voor de route Naar de witte menhir. Ik wandelde al vaker in deze omgeving, maar het blijft er wel de moeite.

 

Gegevens:

Afstand: 20,8 km, volgens mijn bron zou het 20 km moeten zijn, dus dat klopt ongeveer. Hou er ook rekening mee dat ik niet op de bedoelde startplaats gestart ben , maar wel ongeveer 200 meter verder.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel diverse bewegwijzerde routes in de streek (zie wandelkaart Érezée-Manhay en Durbuy).

"Bron": website Originele wandelingen in België, daar vind je een routebeschrijving (met kaartje) en de GPS-track.

Start- en eindpunt: de Place du Capitaine Garnir in het centrum van Érezée; het eigenlijke startpunt is op het pleintje bij het kruispunt van de Rue des Combattants met de Rue Léopold Crépin (tegenover het gemeentehuis). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde bushalte is Érezée Maison Communale, maar die wordt alleen op weekdagen bediend en slechts twee keer per dag per richting door lijn 11 van de TEC Namur-Luxembourg.

Aard van de wegen: heuvelachtig met lange en/of steile hellingen en tussendoor enkele korte stukken min of meer vlak (hoewel het in feite meer vals plat is); over het algemeen onverharde en halfverharde wegen en paden met tussendoor enkele stukken verharde weg.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Na het verlaten van de bebouwde kom van Érezée wandelde ik een hele tijd afwisselend door bos en tussen weilanden, al zag ik ook nog wel enkele huizen/chalets. Ook de beek Estinale kwam even in beeld. Dat ging zo door tot ik het dorp (of gehucht) Fanzel bereikte. Na een doortocht door het rustige dorpje aan de samenvloeiing van Estinale en Aisne ging het al vlug weer het bos in. In het bos kreeg ik eerst een tijd het gezelschap van een beekje. In de buurt van Wéris begon weer een trajectdeel met afwisselend weiland en bos, maar het bijzonderste in de buurt van dat bekende dorp (waar de route overigens niet in de bebouwing komt) zijn natuurlijk de megalieten. Ik kwam eerst langs het Lit du Diable en niet zoveel verder voorbij de Pierre Haina Wéris,Durbuy,provincie Luxemburg,Calestienne,Pierre Haina,witte menhir(ook wel de witte menhir genoemd – hij wordt door mensen wit geschilderd …). Bij de Pierre Haina is er een prachtig uitzicht over de omgeving. De route bracht me vervolgens verder tussen weilanden en (vooral) bos tot aan het stille gehucht Éveux, gelegen aan de Aisne. Via een lange en soms steile klim deels door gekapt bos verliet ik het plaatsje. Boven volgde een traject langs de bosrand – aan de andere kant liggen weides – tot in het volgende plaatsje, Oster. Voorbij Oster stapte ik verder tussen weilanden en al dan niet kaalgeslagen bos tot aan de bebouwde kom van Érezée.

 

Conclusie:

10/10, dit is een echte toproute met veel afwisseling, veel rust, mooie paden en weggetjes, prachtige uitzichten, enz.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Commentaren

Inderdaad een schitterende wandeling, weinig storende geluiden. Ik heb ze trouwens ook gisteren (06/05) afgelegd. Met het ommetje langs Wéris kwam ik uit op 21,3 km.

Gepost door: Gerrit | 07/05/2017

Reageren op dit commentaar

Helemaal mee eens, toproute!
Wij hadden 21,7 km op te teller, wel een paar keer al babbelend een afslagje gemist dus wat omgelopen ;-)

Gepost door: Heidi | 14/06/2017

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.