29/04/2017

"Bossen langs de Rode Laak", Varendonk en (ruime) omgeving, zaterdag 29/04/2017.

Deze keer was het weer eens de beurt aan een van de originele wandelingen, meer bepaald de route Bossen langs de Rode Laak met vertrek (en einde) in Varendonk (Laakdal).

 

Gegevens:

Afstand: 16,7 km; volgens mijn bron zou het 17 km moeten zijn.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel bewegwijzerde routes in de streek (wandelnetwerk de Merode) en de knooppunten daarvan worden op enkele plekken als aanwijzing gebruikt in de routebeschrijving.

"Bron": website Originele wandelingen in België, daar vind je een kaartje, routebeschrijving en de GPS-track.

Start- en eindpunt: bij Taverne 't Laak van Toen, Grote Steenweg 2 (maar volgens G***** M*** is het nr. 34 en mijn auto-GPS plaatst nr. 2 ook ergens anders), Varendonk (Laakdal). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: bij het vertrekpunt ligt bushalte Varendonk Grote Steenweg, maar daar komt alleen schoolspitslijn 19b en belbus 751 van De Lijn Limburg en alle andere bushaltes in de buurt van de route worden alleen maar bediend door belbussen.

Aard van de wegen: zo goed als vlak op enkele korte, lichte hellinkjes na; veel onverharde wegen, afgewisseld met enkele stukken verharde weg.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste stukje route stapte ik door een typisch Belgisch landschap met lintbebouwing/verspreide bebouwing. Daarna ging het afwisselend tussen velden, weilanden/grasland (soms over prachtige veldwegen) en bos. Die bossen waren of maakten deel uit van de boscomplexen Varenbroek, Hertberg en Helschot (ook wel geschreven als Els(s)chot – inderdaad daaraan ontleende de schrijver Willem Elsschot zijn schrijversnaam); Bergom,Herselt,provincie Antwerpen,de Merode,Kempenvooral dat laatste boscomplex (een bosreservaat trouwens) vond ik prachtig. Die bossen waren deels droge bossen, maar deels ook moerassige bossen, vooral dan in de ruime omgeving van de Rode Laak, het beekje dat de roestbruine draad vormt van deze wandeling. Helaas waren er tussen de mooie stukken door ook enkele mindere stukken, met name tussen de verspreide bebouwing aan de rand van Bergom en Blauberg.

 

Conclusie:

9/10. Dit is een heel afwisselende route met enkele heel mooie paden en wegen, maar enkele tussenstukken zijn wat te saai (bebouwing, asfalt) om er een toproute van te maken.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.