22/04/2017

Savelsbos en omgeving, zaterdag 22/04/2017.

Deze keer wandelde ik in het zuiden van Nederlands-Limburg. Ik vertrok in het dorp Sint Geertruid voor een tocht in de (ruime) omgeving.

 

Gegevens:

Afstand: 18,02 km. Volgens mijn bron zou het 16,5 km moeten zijn …

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel diverse bewegwijzerde routes in de streek en die worden in de routebeschrijving als aanwijzingen gebruikt.

"Bron": website Wandelgids Zuid-Limburg, daar vind je (o.a.) de routebeschrijving, een kaartje en de GPS-track.

Start- en eindpunt: het parkeerterrein bij de kerk, Julianaweg (bij nr. 3), Sint Geertruid (officieel vertrekt de route bij een horecazaak iets verder). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde bushalte is Sint Geertruid Centrum, dagelijks regelmatig bediend door lijn 57 van Arriva en met uitzondering van zon- en feestdagen ook nog door buurtbus 793 ook van Arriva.

Aard van de wegen: hier en daar vlak tot vals plat, maar over het algemeen heuvelachtig (soms steil); vrij veel onverharde en halfverharde wegen en paden, afgewisseld met enkele stukken verharde weg.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het oude deel van Sint Geertruid is wel fraai (mooie kerk, vakwerkhuizen). Na mijn vertrek daar mocht ik al direct een ommetje door het landbouwgebied maken. Daarna ging het nog even door het nieuwere (en saaiere) deel van het dorp. Vervolgens wandelde ik een eind door het landbouwgebied (akkers, boomgaarden/fruitplantages) tot bij het Savelsbos. Ik stapte dan enige tijd door dit mooie en nu frisgroene hellingbos. In deze tijd van het jaar is het bladerdek er natuurlijk niet zo dik waardoor er op de bodem ook van alles bloeit (maar ik ken niet veel van planten …). Eckelrade,Eijsden-Margraten,Nederlands-Limburg,Zuid-LimburgNa het verlaten van het bos wandelde ik weer door landbouwgebied (de percelen zijn relatief vaak omzoomd door hagen en dat is echt een pluspunt). Even ging het door een hoek van het plaatsje Eckelrade, maar daarna vervolgde ik mijn weg door het heuvelachtige (landbouw)landschap. Geleidelijk aan kwam het bos weer in beeld, maar op een klein hoekje na duurde het nog een hele tijd eer ik dat weer betrad. Uiteindelijk kwam ik dan opnieuw in het Savelsbos dat ik geruime tijd doorkruiste. Enkele keren kwam ik door en langs de bosrand waar er mooie uitzichten (o.a. over de omgeving van Maastricht) waren. Het laatste deel van de route wandelde ik weer door het landbouwgebied rond Sint Geertruid en helemaal aan het einde door de bebouwde kom.

 

Conclusie:

10/10. Een toproute met veel afwisseling (heel mooi bos, velden, boomgaarden, weiland), relatief rustig (hier en daar kan je de A2-snelweg wel horen en die schreeuwende kinderen hoefden voor mij niet), vaak mooie bospaden en veldwegen, wat wil je nog meer?

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Commentaren

Zie www.hetsavelsbos.nl voor een handige kaart van het Savelsbos met informatie over alle merkwaardige historische, archeologische en geologische plekken in en rondom het Savelsbos. Zeker interessant voor wie bovenstaande wandeling gaat lopen!

Gepost door: J | 24/08/2017

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.