19/04/2017

"Van Lembeek tot Achter de Bergen" (Originele wandelingen in België), woensdag 19/04/2017.

Deze keer koos ik nog eens voor een van de Originele wandelingen in België, met name de route Van Lembeek tot Achter de Bergen in en rond Lembeek.

 

Gegevens:

Afstand: 19,81 km. Volgens mijn bron zou de route 19 km moeten zijn; vermits ik vertrok en eindigde aan het station i.p.v. op het officiële startpunt, kwam er wel een kleine halve kilometer bij. Verder week ik hier en daar lichtjes af van het traject, waardoor er wat meters bij kwamen (maar niet zo veel). Er gingen – helaas – ook wat meters af: de doortocht door Les Monts in Braine-le-Château viel weg omdat het verboden toegang geworden was; het alternatief is iets korter.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel bewegwijzerde routes (zowel lokale als GR's) die in de routebeschrijving als aanwijzing gebruikt worden.

"Bron": de website Originele wandelingen in België, daar vind je een routebeschrijving, een kaartje en de GPS-track.

Start- en eindpunt: officieel is dat bij de kerk op het Claesplein in Lembeek, maar ik vertrok iets verder bij het station. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: het station van Lembeek wordt door de week twee keer per uur en in het weekend (en feestdagen) een keer per uur bediend door de S2-treinen. Bovendien liggen er in de buurt ook nog bushaltes.

Aard van de wegen: licht tot matig heuvelachtig met tussendoor enkele (zo goed als) vlakke stukken; een afwisseling van verharde, halfverharde en onverharde wegen en paden (veel van die paden zijn zogenaamde voetwegen – smalle doorsteekpaadjes die straten, wijken, dorpen verbinden, helaas wel vaak verhard – en de andere wegen zijn meestal ook rustig (een heel contrast met de nabije snelweg).

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route wandelde ik door de bebouwde kom van Lembeek. Daarna is de route een voortdurende afwisseling van landbouwgrond (zowel weilanden als akkers), bosjes (Maasdalbos), verspreide bebouwing (of uitlopers van de bebouwde kom) en het mooie natuurgebied Berendries. Ik kwam ook door een hoek van het bekende Hallerbos waar nu de wilde hyacinten aan het bloeien zijn. Het stuk waar ik door wandelde is dat niet (nog niet of niet meer?) Lembeek,Halle,Brabant,Brabantse Leemstreekmassaal het geval en dat is niet zo overrompeld door dagjesmensen. Na een hele tijd bereikte ik de rand van de bebouwde kom van Braine-le-Château. Daar wandelde ik langs de Hain, kreeg ik zicht op het kasteel en wat verder lag de oude watermolen op de Hain. Voorbij de bebouwing van Braine-le-Château was de route weer vergelijkbaar als voorheen: een afwisseling van bos(jes) (waarvan het Lembeekbos het grootste was), landbouwgrond en verspreide bebouwing. Hier waren er ook mooie uitzichten over de Zennevallei. Na een in een oude Zennearm gelegen natuurgebied bereikte ik opnieuw het Kanaal Brussel-Charleroi en de Zenne. Grotendeels via dezelfde route als in het begin (met uitzondering van een ommetje door het kasteelpark van Lembeek) ging het terug naar het station.

 

Conclusie:

8/10. Ik heb gemengde gevoelens bij deze tocht. Aan de ene kant is het een afwisselende route met mooie landschappen etc. en vaak leuke kleine paadjes, wat een hele prestatie is zo dicht bij Brussel. Anderzijds gaat het vrij vaak tussen de huizen door en is het verkeerslawaai dikwijls niet veraf.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.