17/04/2017

Florzé, Rouvreux (Sprimont) en omgeving, maandag 17/04/2017

Omdat ik geniet van enkele dagen vrijaf heb ik enkele wandelingen voorbereid. Ik werd wat laat wakker vanmorgen zodat de langere wandelingen en de tochten ver van huis al afvielen en uiteindelijk koos ik voor Promenade n°2 met vertrek (en aankomst) in Florzé (een gehucht van Rouvreux en dat is dan weer een deelgemeente van Sprimont in de provincie Luik).

 

Gegevens:

Afstand: 13,08 km, dat is inclusief een ommetje door de ruïnes van het Château d'Emblève. Een bron heeft het over 13 km, de andere over 12,8 en dat zou kunnen kloppen.

Bewegwijzerd? Ja, met een gele ruit. De bewegwijzering is heel goed, maar ze begint hier en daar wel wat te verbleken.

"Bron": wandelkaart Sprimont van het NGI i.s.m. de plaatselijke en regionale toeristische diensten en overheden, maar ik haalde eigenlijk mijn inspiratie op de website Hikingdb waar je een korte omschrijving, een kaartje en de GPS-track kan vinden.

Start- en eindpunt: bij de kerk van Florzé, Rue de l'Église 17 in Florzé (Rouvreux, Sprimont). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde bushalte is Florzé Centre en die wordt relatief geregeld (ook in het weekend en op feestdagen) bediend door TEC-lijnen 65 en 727, in de (school)spits aangevuld door lijn 62.

Aard van de wegen: grotendeels heuvelachtig, met enkele stukken vals plat tussendoor; een mengeling van verharde, halfverharde en onverharde wegen en paden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het duurde even voor ik de bebouwing van Florzé achter me kon laten. Het zo te zien oudere deel van het dorp mag er wel zijn met zijn natuurstenen huizen; het nieuwere deel is voor een wandelaar niet bepaald boeiend te noemen. Geleidelijk aan maakten de huizen plaats voor weides en bos(jes) en kreeg ik mooie uitzichten over de omgeving. Ik passeerde ook even over de bij de wielerliefhebbers bekende Côte de la Redoute (uit Luik – Bastenaken – Luik). Vanaf daar wandelde ik een hele tijd door en langs de rand van het natuurreservaat Heid des Gattes (waar ik op eerdere wandelingen al eens kwam), Florzé,Rouvreux,Sprimont,provincie Luik,Condrozgelegen hoog boven de Amblève en Aywaille. Aan de rand van dat gebied lag nog wel een gehucht (waarvan ik nu niet zo direct de naam kan terugvinden), maar voor de rest stapte ik geruime tijd tussen grasland, struiken en bos. Na een afdaling bereikte ik de rand van Aywaille en ging het verder tussen de verspreide bebouwing van het gehucht Emblève met aan de ene kant van de weg tussen de huizen grasland en wat lager de Amblève en aan de andere kant bos en rotsen. Voorbij het kasteel ging het weer (steil klimmend) het bos in en iets verder bereikte ik de ruïnes van het Château d'Emblève waar ik uiteraard even rondstruinde. (Voorzichtig daar, er zijn onafgeschermde diepe afgronden!) Na nog een stuk door het bos kwam ik tussen weilanden en vervolgens in het dorp Rouvreux. Voorbij Rouvreux volgde nog een doortocht tussen de weides, maar al vrij vlug bereikte ik de eerste huizen van Florzé. Er volgde nog een ommetje door het dorpje, tot ik weer bij de kerk uitkwam.

 

Conclusie:

9/10. Dit is een mooie en afwisselende route met mooie uitzichten. Geen topscore wegens enkele te lange stukken tussen de huizen waarbij vooral de (vermoedelijk) nieuwere delen van de plaatsen Florzé en Rouvreux tegenvielen (de oude delen storen niet echt wegens de authentieke natuurstenen huizen) en ook de lange doortocht tussen de verspreide bebouwing van Emblève is aan de saaie kant. Hou op een deel ook rekening met het verkeerslawaai van de nabije E25.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.