15/04/2017

"Dagstapper" Gelinden - Mechelen-Bovelingen - Rukkelingen-Loon - Gelinden, zaterdag 15/04/2017.

Regen of geen regen … Ik zette mijn paasoffensief in met een wandeling in Haspengouw, meer bepaald met de Dagstapper Gelinden – Rukkelingen-Loon – Mechelen-Bovelingen – Gelinden, dat is in de gemeenten St.-Truiden en Heers in het zuiden van Limburg.

 

Gegevens:

Afstand: 20,54 km, volgens mijn bron zou het 19,4 km zijn, dat klopt dus ongeveer.

Bewegwijzerd? Gedeeltelijk met de bekende rood-witte GR-bewegwijzering, gedeeltelijk volgde ik plaatselijke routes en een deel was niet bewegwijzerd.

"Bron": de website van de Groteroutepaden. Daar vind je een korte omschrijving van de route en de GPS-track (voor iedereen gratis te downloaden).

Start- en eindpunt: bij zaal Lindehof vlakbij het kruispunt van Gelinden-Dorp met de Populierenstraat in Gelinden (St.-Truiden). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de bushalte die het dichtst bij het vertrek- en eindpunt ligt is Gelinden Gemeentehuis, bediend door belbussen S12 en 734; de halte Gelinden-Dorp (op de Luikersteenweg) ligt op ongeveer een halve kilometer en daar komt ook de reguliere lijn 26, maar dat is eigenlijk niet meer dan een uitgebreide spitslijn.

Aard van de wegen: golvend, maar nooit steil; een mengeling van verharde wegen (vaak de typische smalle betonnen ruilverkavelingswegen die gelukkig erg rustig zijn), halverharde wegen en onverharde wegen en paden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Buiten mijn vertrek- en aankomstplaats Gelinden, kwam ik nog door twee dorpen met name Mechelen-Bovelingen (twee keer, de eerste keer kort, de tweede keer (te) lang) en Rukkelingen-Loon (vergroeid met Mechelen-Bovelingen). Voor de rest wandelde ik afwisselend tussen fruitplantages (laagstam), boomgaarden (hoogstam) (beide deels in bloei), velden, Gelinden,Sint-Truiden,Limburg,Droog-Haspengouw,Haspengouw,bloesems,boomgaardeen enkel weiland, bosjes en zelfs – erg zeldzaam in Haspengouw – door een heus bos, het Hornebos met name. Zeker ook het vermelden waard is natuurgebied Egoven-Overbroek in de buurt van Gelinden. Egoven is een vochtig gebied (beemden) met een aantal waterlopen (waaronder de Herk). Overbroek vond ik prachtig. Het bestaat deels (?) uit kalkgraslanden en ligt tegen en in de vallei van de Herk.

 

Conclusie:

9/10. Een mooie en afwisselende route. Andere pluspunten: het Hornebos (bos in Haspengouw!) en het prachtige natuurgebied Overbroek. Geen maximumscore wegens de te lange tweede doortocht door Mechelen-Bovelingen en iets te veel verharde weg. Ik vond dat er ook nogal veel afval (sluikstorten/zwerfvuil) te zien was; ik heb dat niet meegerekend maar het is erg storend.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.