02/04/2017

Loksbergen - Zelk, zondag 2/04/2017.

Vandaag wandelde ik in het Limburgse Hageland, in en rond Loksbergen en Zelk (Halen). Een groot deel van deze tocht deed ik al eens einde 2006.

 

Gegevens:

Afstand: 12,5 km. Hierbij moet ik wel opmerken dat ik mijn GPS niet bij me had; ik kom tot deze afstand nadat ik het op mijn digitale kaarten nagemeten heb.

Bewegwijzerd? Ja, deels met een bruine X (verbinding van startpunt naar de eigelijke routes en terug), een groene rechthoek, een blauwe ruit en een oranje cirkel. De bewegwijzering is in beide richtingen aangebracht en is goed, al is er hier en daar wel een wegwijzer verbleekt en op de blauwe route mocht er op enkele plaatsen wel een extra wegwijzer staan.

"Bron": wandelkaart Loksbergen – Zelk (Holle wegen in Hagelandse heuvels) van het Regionaal Landschap Lage Kempen. Je kan de routes ook terugvinden op de website Wandelen in Limburg, daar kan je ook de GPS-tracks downloaden.

Start- en eindpunt: Museum De Reinvoart, Hagelandstraat 1, Loksbergen. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde bushalte is Loksbergen Dorpsstraat, regelmatig bediend door lijn 22 van De Lijn Vlaams-Brabant en voorts door enkele (school)spitsritten en door belbus 735 van De Lijn Limburg. De bushalte ligt op een kleine 200 meter van het vertrekpunt van de wandelroutes.

Aard van de wegen: heuvelachtig, met toch ook enkele vlakke stukken; vrij veel verharde wegen (met relatief veel verkeer soms), afgewisseld met grindwegen en overharde wegen en paden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

De route is een afwisseling van bebouwing, bosjes, velden, een enkel weiland en fruitplantages (helaas zowat alleen laagstam). Geregeld mocht ik door holle wegen wandelen. Dergelijke wegen zijn altijd wel mooi en hier zijn er enkele prachtexemplaren te vinden. Loksbergen,Zelk,Halen,Limburg,Hageland,Limburgs Hageland,holle wegNaar verluidt is een van de holle wegen de diepste (12 meter) van het Vlaams Gewest. (Een bemerking wel: op de kaart zijn de holle wegen aangeduid, maar enkele daarvan liggen amper dieper dan de omgeving.) Op de toppen van de Hagelandse heuvels kreeg ik een mooi uitzicht over de omgeving (als ik tenminste even mijn ogen sloot voor een nabij bedrijventerrein en mijn ogen en oren sloot voor de snelweg).

 

Conclusie:

7/10. Afwisselende route met enkele mooie uitzichten en vooral de holle wegen zijn een pluspunt, maar er zit iets te veel verharde weg in (met op enkele van die wegen vrij veel verkeer) en het gaat soms te lang tussen de huizen en de hoorbare en/of zichtbare snelweg E314 is iets te aanwezig op een deel van de route.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.